Veverka Šmudla spí v záchranné stanici v dětské čepici. Na jaře se vrátí do volné přírody

13. listopad 2018

Záchranná stanice v Pavlově se stará nejen o zraněné dravé ptáky, ale i o zvířata, která kolem nás běžně běhají.

Teď tam v jedné kleci žije malá, v této chvíli asi patnáct centimetrů dlouhá, veverka. Jmenuje se Šmudla, a rychle se stala miláčkem všech zaměstnanců stanice.

„Je to pozdní mládě. Protože bylo dlouho teplo, tak veverky rodily mláďata ještě v září,“ představuje mládě veverky ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát. Veverku podle něj pravděpodobně matka upustila, když přenášela mláďata a něčeho se lekla. Do stanice zvířátko přinesli lidé, kteří ho našli. Je to sameček a dostal jméno Šmudla.

Veverka, Pavlov

Šmudla má rád oříšky, ve směsi má i sušené ovoce

Veverka zůstane pod ochranou stanice až do jara. Do té doby bude žít v kleci, kde má místo pelíšku dětskou čepici. „Je to náhrada hnízda. Zpočátku se používaly kusy látky, pak jsme přišli na to, že dětská čepice je ideální,“ vysvětluje Zbyšek Karafiát. Šmudla dostává speciální směs pro veverky. „Má velice rád oříšky, a ve směsi je sušené ovoce,“ dodává ošetřovatelka Zdena Svitáková. Se smíchem dodává a na místě také předvádí, že veverka je tak ochočená, že jí leze po ramenou a olizuje uši.

Veverka, Pavlov

Lidé mají veverky rádi a neubližují jim

Na jaře se veverka přestěhuje do venkovní voliéry, kde bude mít víc pohybu a částečně zdivočí. „Ven půjde, až začnou být první listy a bude spousta pupenů,“ říká Zbyšek Karafiát. Veverky zaměstnanci stanice vypouštějí v blízkosti zařízení. „Měli jsme už veverky, které se k nám vracejí. Je možné, že nebude divoká, jako klasická veverka,“ dodává. Veverky ale mají to štěstí, že je lidé mají rádi, rádi je vidí a neubližují jim.      

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.