Vertikální žaluzie můžete i vyprat

23. listopad 2016
Dobré odpoledne

Každá hospodyňka chce před svátky mít naklizeno. A takové žaluzie jsou místo, kde se velmi snadno drží prach. Navíc se občas přetrhne šňůrka nebo jde ovládání ztuha. Jak žaluzie čistit a udržovat, přišel do poradny Regionu vysvětlit Jindřich Kříž.

Klasické horizontální žaluzie se čistí špatně. „Ideální je ji uzavřít po líci nebo po rubu, vzít hadřík a otřít to nahoru a dolů. Potom si dejte žaluzii narovno a otřete lamelu po lamele,“ říká host. Je to sice pracný způsob, ale žádná zázračná metoda na to neexistuje. Jiné je to u vertikálních žaluzií.

Nečistoty a prach může částečně zakrýt vhodně zvolená barva

„U tmavších barev je procento viditelnosti prachu vyšší, to jsou třeba imitace dřeva. Na bílých lamelách je prach vidět taky, ale dobrá je stříbrná lamela nebo stříbrno šedá, kde prach zaniká,“ doporučuje Jindřich Kříž.

Na vertikální žaluzie můžete jít s kyblíkem a žehličkou

„Některé lamely se dají vysát vysavačem. Dají se taky prát. Můžete je zamotat do klubíčka a dát do kbelíku, kam napustíte vodu do třiceti stupňů. Přidáte prací prášek, necháte odmočit. V mokrém stavu lamelu vrátíte na vertikální žaluzii,“ doporučuje host. Na zem musíte dát nějaký igelit a lamely by se měly samy vyrovnat. Případně si můžete pomoci napařovací žehličkou. Tento postup je ale vhodný jen na kvalitní lamely z kvalitního materiálu.

Zlomenou lamelu doma nevyměníte

Doma si zlomenou lamelu na horizontální žaluzii nevyměníte. Nejsou totiž žádné náhradní lamely. Je tedy nutné demontovat celou žaluzii, dodat ji k výrobci, který vystřihne novou lamelu a zpět ji zaplete. U starších a menších žaluzií se ale tento postup většinou nevyplatí.

Spustit audio