Večer je mi samotné smutno

13. prosinec 2011

Pro výraz singles zatím nemá čeština vhodný výraz, snad jen sociologicky „dobrovolná nepárovost". Zkrátka, jsou to relativně mladí lidé ve věku 25 až 40 let, kteří žijí delší dobu bez partnera.

Často je to dobrovolně, na druhou stranu jsou mezi nimi i ti, kteří by se zamilovali rádi, a měli oporu po svém boku. Hostem úterního Tandemu byla Marie ze Žďáru nad Sázavou, která je spokojená v práci, má hromadu koníčků i kamarádů, ale večer na ni doma nikdo nečeká.Sama je "dobrovolně nedobrovolně" - před pár měsíci ukončila vztah, a teď se rozhlíží okolo sebe. Žít celý život sama rozhodně nechce.

O rychloseznamkách pak mluvila Iva Bednářová. V příjemném prostředí se sejdou lidé, kteří se chtějí seznámit. Dámy sedí u stolečku a pánové po určitých intervalech kolují; během večera si tak popovídáte s každým a můžete si vybrat, kdo vám sedí nejvíce. Pokud se sympatiemi trefíte navzájem, máte velkou šanci, že začnete nový vztah… Třeba konečně s tím pravým.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.