Ve Žďárských vrších se smí v zimě solit, podle ekologů se solí moc. Silničáři to odmítají

6. listopad 2021 06:00

Třetí zimu za sebou budou moct letos silničáři na Vysočině díky výjimce používat chemický posyp na vybraných úsecích přes Chráněnou krajinnou oblast Žďárské vrchy.

Podle některých lesáků ho ale nasazují častěji, než mají povoleno. Má přednost ochrana přírody, nebo bezpečnost silničního provozu? Toto dilema řeší ve Žďárských vrších.

V tamní chráněné krajinné oblasti (CHKO) se smí v zimě chemicky upravovat vybrané silnice jenom na základě pětileté výjimky, která má jasná pravidla. Silničáři smějí solit jen za velmi špatného počasí.

Sněžné

Podle lesního hospodáře ve Sněžném si ale práci ulehčují a používají chemii častěji. „V roce 2019–2020 ta výjimka byla používaná rozumně, aplikace byla použita třikrát, čtyřikrát, podle dat silničářů bylo použito 28 tun soli,“ vypráví na okraji lesa u Sněžného tamní zastupitel a lesní hospodář Miloš Kučera.

„Zimu další 2020–2021 už to bylo 220 tun.“ Hospodář Kučera si nemyslí, že by poslední zima byla natolik horší než ta předešlá. „Nemůže se jít ode zdi ke zdi, solení ano, ale v rozumné míře.“

Stromy kolem silnic

Přílišné solení škodí podle Miloše Kučery stromům kolem silnic, které potom žloutnou a reznou. „Bylo to pozorované na úseku při výjezdu z Kuklíku na Paseckou skálu.“

Výjimku vydala Agentura ochrany přírody a krajiny, která dostává od silničářů výkazy o použití soli. Podle nich se meziročně zvýšilo pětkrát. „My jsme zejména v loňské zimě získali indicie, že ta výjimka ve všech případech dodržovaná nebyla,“ uvedl ředitel agentury Václav Hlaváč s tím, že letos budou pracovníci hlídat, jestli silničáři nepoužívají chemii i v případech, kdy jim to výjimka neumožňuje.

Silničáři

Ředitel krajských silničářů Radovan Necid ale odmítá, že by porušovali podmínky výjimky. Vyšší spotřebu chemických prostředků obhajuje dlouhou zimou. „Představitelům CHKO jsme slíbili, že se pokusíme v rámci dispečerské služby některé úseky a stavy na hraně solit nebudeme.!

Cestáři smí solit ve Žďárských vrších dva roky. Podle většiny starostů tím zlepšili sjízdnost a bezpečnost na silnicích.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související