Ve žďárském senior pointu bylo úplně plno. Povídalo se o historii a pečení chleba

12. březen 2020

Jak zacházet s penězi, testy na paměť, ochutnávky doma napečených dobrot, rady, jak se bránit nevítaným návštěvám, cestovatelské přednášky nebo posezení u klavíru.

To vše a mnoho dalších témat bývá náplní programu většiny senior pointů v našem kraji. Je pestrý a často i užitečný.

Pečení chleba

Ve Žďáře nad Sázavou se třeba nedávno sešli kvůli pečení chleba a téměř jim nestačily židle. Lektorka Ivana Petrová připravila pro toto setkání promítání a povídání o historii chleba i recepty na různé druhy chlebů. „Původ chleba byl v obilných kaších, které se pak rozpékaly na ohni nebo v peci, a to byl prvopočátek výroby chleba. Traduje se, že v Egyptě lidé zjistili, že když zapomněli část těsta a všimli si, že působením tepla slunce těsto změnilo svůj objem i chuť, tak došlo k prvopočátku kvašeného chleba.“

Senioři si vyměňují zkušenosti se svými postupy pečení chleba. Dozvěděli se tu, že chléb můžeme péct nejen z kvásku, ale i z droždí. „Největší rozdíl je v čase, který výrobě věnujeme. Kváskový chleba je zdravější, výživnější, ale časově náročný. Musíme ho vyrobit, ale je tam i delší doba kynutí a zpracování těsta, a tak dále,“ říká lektorka.

„Myslím, že senior point se tentokrát celý zaplnil proto, že lidé chtějí doma vyzkoušet upéct si vlastní chléb. Dnes se tady dozvěděli, že pokud se někdo bál, je to vlastně úplně snadné,“ usmívá se Ivana Petrová, která každému návštěvníkovi připravila i vytištěný recept, aby se mohl doma do vlastního chleba pustit.

Spustit audio