Ve vzduchu jsme jenom na návštěvě, říká paraglidista Jan Krátký

10. březen 2014

Jan Krátký starší a Jan Krátký mladší, otec a syn, jsou raději ve vzduchu než na zemi. Milují létání. A ze všeho nejvíc paragliding. Klouzání po vzdušných proudech bez hluku motorů je pro ně prý závislost. Nesmíte si ale myslet, že jste v několika stech metrech nad zemí páni tvorstva, to by se vám mohlo vymstít.

„Tam jsme jenom na návštěvě, tam nejsme doma, musíme cítit pokoru a respekt,“ vysvětluje Jan Krátký starší. Chcete-li se stát paraglidistou, musíte projít kurzem teorie i praktického létání, pánové Krátcí to přirovnávají k autoškole. Pak se můžete vydat na první sklouznutí.

„Vysočina je ideální na paragliding, i když tu nejsou startovací kopečky. Musíme se většinou nechat vynést do vzduchu přivázaní za autem. Z počasí je nejlepší takové to nebe jak v seriálu Simpsonovi, modrá obloha a obláčky, podle kterých poznáme, že je správná termika, dobré vzdušné proudy, které nás vyvezou nahoru jak výtah,“ popisuje ideální podmínky pro paragliding Jan Krátký starší.

Vrcholný zážitek? Osm hodin vzdušného klouzání. Mekkou paraglidingu je Brazílie, kde otec a syn Krátcí už také byli. Jezdí po světě v podstatě jen kvůli létání. „Nádherné to bylo třeba v Turecku,“ vzpomíná Honza Krátký mladší. Když jsou navíc ideální podmínky, můžete ve vzduchu uletět i desítky kilometrů.

„Já jsem nejvíc uletěl 340 kilometrů, což bylo asi osm hodin v kuse ve vzduchu. To bylo nádherné takto poznávat krajinu,“ říká zasněně Krátký starší. Jak se během takové doby nají, nebo si „odskočí“ na toaletu?

Krátcí se shodují: „Máme s sebou pití, a co se týče potřeb, u pánů to není problém, ženy to mají v tomto směru mnohem složitější.“

A věnují se vlastně ženy paraglidingu?
„Výjimečně, a je to škoda. Tady na Jihlavsku je mezi námi v podstatě jen jedna, moje žena. Tímto bychom rádi povzbudili ženy a přilákali je k paraglidingu,“ lákají něžné pohlaví na klouzání po vzdušných proudech otec a syn Krátcí.

Spustit audio