Ve všech dobře opylených jablíčkách byste měli po rozkrojení najít hvězdičku

16. prosinec 2021

Jablíčko je snad nejtradičnější vánoční ovoce. Jsou s ním spojené štědrovečerní zvyky, někdo jimi zdobí vánoční stromek a často je na slavnostní tabuli i jablečný štrúdl.

Ladislav Dufek je vyhlášený ovocnář a informuje, jak najít ve vánočním jablíčku hvězdičku. „Pokud je to jablko dobře opylené, tak tam hvězdička být musí,“ říká předseda telčských zahrádkářů.

Jen na včely, čmeláky a jiný hmyz, který ovocné stromy opyluje, ale hvězdičky v jablkách svést nemůžeme. „Potíž je u takzvaných triploidních odrůd, ty se špatně opylují, tam je pravděpodobné, že tam bude křížek,“ dodává ovocnář.

Ta správná jablka pro štrúdl

Každá odrůda jablek má svůj přesný čas, kdy má nejlepší chuť. Ladislav Dufek s úsměvem dodává, že je to podobné jako u burčáku. Vinaři také čekají na správnou chvíli. A stejně jako vinaři, mají i ovocnáři rádi v jablku kyselinku. To je pak to správné jablíčko na výborný štrúdl. Ladislav Dufek pěstuje desítky odrůd jablek a chodí je do voňavého sklepa ochutnávat.

V obchodech se před svátky objevují jablíčka, která se prodávají po kusech a nejsou nijak levná. Mají totiž na slupce světlou hvězdičku. Ladislav Dufek cenu obhajuje náročností vypěstování takového jablíčka. „Před vybarvením, v září, tam tu hvězdičku nalepíte,“ vysvětluje. Musí se ale odhadnout správný čas nalepení nálepky. „Nesmí to být brzy. Jak jablko narůstá, tak by to odpadlo.“   

Kolik má odrůd jablek ve svém voňavém skladu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio