Ve Světlé nad Sázavou roste strom na počest Olgy Havlové

19. květen 2018 06:10

Světlá nad Sázavou je jedním z pětaosmdesáti českých měst, kde roste strom na počet Olgy Havlové. Manželka prvního porevolučního prezidenta by se letos dožil osmdesáti pěti lety a akci organizuje Výbor dobré vůle. Ve Světlé zasadili javor.

„Paní Olga, jako jeden ze svých prvních kroků, zasadila lípu v Topolanech. Bylo to v centru pro děti se zdravotním postižením. Dnes jsme se tam byli podívat a lípa je veliká krásná, za těch 25 let. A teď jsme si řekli, že když budeme sázet těch 85 stromů, že tu zůstane památka na paní Olgu,“ vyznala se Eva Kvasničková z Výboru dobré vůle.

Strom, který zdobí prostranství před ZŠ Lánecká ve Světlé nad Sázavou, je v pořadí osmadvacátý.

„Teď sázíme do května, pak bude pauza, znovu začneme v září, říjnu,“ dodala Kvasničková.

Strom Olgy Havlové, Světlá nad Sázavou

85 let – 85 stromů

Po celém Česku bude na počet někdejší české první dámy vysazeno celkem 85 stromů. Zájem obcí byl veliký. „Záleželo, jak byli rychlé, jaké k tomu nabídly aktivity k tomu.“

A proč právě strom Olgy Havlové ve Světlé nad Sázavou? S městem na Havlíčkobrodsku ji pojil zvláštní vztah. „Když jsem nastupoval do domova důchodců ve Smrčné, který tenkrát patřil pod Světlou nad Sázavou, tak Výbor dobré vůle, hlavně tedy Olga Havlová, nám pomohla s přivážením věcí, které byly pro nás velmi důležité,“ vysvětlil místostarosta Josef Hnik, dřívější ředitel domova důchodců.

Volby stromu byla na každé obci. Ve Světlé nezvolili lípu, ale javor cukrový.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio