Ve farském kázku nad Opatovem visí dendrofon. Vyrobili ho jihlavští ochránci přírody

7. květen 2019

Už v osmdesátých letech minulého století se skupinka jihlavských studentů připojila k ekologickému hnutí Brontosaurus. Láska k přírodě jim vydržela až dodnes.

Založili spolek Margarita a mimo jiné se starají i o lesík nad Opatovem na Jihlavsku.

Ochránci přírody z Jihlavy si název své základní organizace – Margarita, vybrali podle perlorodky, která žije v Jankovském potoce, který kolem Opatova protéká. K farskému kázku vede polní cesta přímo od opatovské evangelické fary. A co to vlastně ten kázek je? „Je to kaz v poli. Nedalo se tam orat, spíš kamení, skála,“ vysvětluje člen místního evangelického sboru Libor Zajíček, který s Margaritou úzce spolupracuje. Dnes kázek vypadá jako malý hájek na vrcholu kopce.

Ovoce ze stromů kolem cesty si kdokoli může utrhnout

Kolem cesty, která vede k farskému kázku jsou vysázené ovocné stromy, ze kterých si každý kolemjdoucí může utrhnout ovoce. Sázeli je také členové Margarity. „Švestky, jabloně, třešně, jedna hruška. Je to z části, co nám věnovali místní,“ říká Tomáš Krásenský z Margarity.

Budky mají v kázku sýkorky, puštíci i šoupálci

V samotném kázku pak stojí dvě lavičky s krásným výhledem do širokého okolí. Na jeden z kamenů Tomáš Krásenský vytesal kalich. Na tomto místě se totiž také konají ekumenická setkání. Ochránci přírody samozřejmě nemohli zapomenout na ptačí obyvatele. Budky tu mají sýkorky, puštíci a šoupálci. Časem přibydou i speciální budky pro netopýry.

Dřevěný přírodní xylofon je dokonce v rámci možností naladěný

Velkou atrakcí pro příchozí je dendrofon, zavěšený na větvi stromu u lavičky. Je to v podstatě xylofon z větví lísky a jeřábu. „Povšimněte si, že visí na strunách od křovinořezu,“ ukazuje s úsměvem Tomáš Krásenský. Podařilo se mu dokonce visící dřívka v rámci možností naladit.

Spustit audio