V senior a family pointech se naučíte s internetem nebo přebalíte dítě

5. květen 2016
Dobré odpoledne

Naučit se pracovat s internetem, odpočinout si při dlouhé a únavné chůzi nebo přebalit dítě. Tak rozdílné jsou služby senior a family pointů, které najdete i na Vysočině. Z toho jihlavského přišla do poradny Regionu Alena Nováková.

„Senior pointy jsou místa pro aktivní seniorský život, pro efektivní využívání volného času seniorů a pěstování zdravého životního stylu. My jako kontaktní pracovnice poskytujeme a zprostředkováváme informace a pomoc seniorům, kteří se dostali do nepříznivé životní situace nebo si k nám přijdou jenom popovídat, protože se cítí osamělí,“ vysvětluje Alena Nováková.

V senior pointu se naučíte i sebeobranu

„S městskou policií pořádáme kurzy sebeobrany, které jsou velmi oblíbené. Chystáme tvořivé dílny pro seniory, vycházky po městě s průvodcem, měření tlaku, cukru, cvičení pro seniory a podobně,“ říká Nováková a dodává, že poradí i lidem, kterých se nějakým způsobem dotýká Alzheimerova choroba. „Pravidelně se u nás koná taky Alzheimer poradna Vysočina, kdy odborná pracovnice z Domova Ždírec poskytuje individuální poradentství pro lidi trpící touto chorobou, pro rodinné příslušníky a pečující osoby,“ říká Alena Nováková. Tyto služby jsou zdarma.

Family pointy pomáhají hlavně rodičům

„Primárně jsou určené pro rodiče, ale i prarodiče s malými dětmi. Family point je místo, kde rodiče nebo prarodiče mohou krátkodobě pečovat o svoje děti, mohou si tam děti nakrmit, přebalit, nakojit, děti si mohou pohrát a rodiče si můžou odpočinout,“ vysvětluje Nováková. Zařízení jsou k tomu vybavená i potřebnými pomůckami. I ve family pointech se konají různé akce, například tanečky, poradentství v oblasti výživy malých dětí, dětská logopedie a podobně. Senior i family pointy najdete v Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkově Brodě nebo Pelhřimově.

Spustit audio