V roce 1971 umístili skauti tajný znak na Míchovu skálu. Je tam dodnes

Jednou skautem, navždy skautem. To je heslo, které platilo i v dobách, kdy se skauti veřejně scházet nemohli. 

Skautské heslo potvrzuje i kovová plaketa, kterou na Míchovu skálu pod Javořicí umístili dva skauti v roce 1971. Dnes ji znovuobjevili jejich potomci.

Skauti srdcaři

„Je to skautská lilie tepaná do mědi,“ říká Tomáš Vovsík, vnuk skauta, který plaketu na skálu umístil. „Dědeček tady s panem Vladimírem Včelou, Gézou, zanechali tu lilii,“ dodává s tím, že děda měl přezdívku Wimpi. 

Oba byli skauti srdcaři. V 60. letech, v době, kdy byl skaut povolený, zakládali oddíly, a tábořiště měli právě pod Javořicí. Na začátku 70. let pak chtěli pro budoucí generace zanechat alespoň malé připomenutí v podobě kovové plakety na Míchově skále. 

Pátrání po plaketě

Tomáš Vovsík se o znaku na skále dozvěděl teprve nedávno díky výstavě a článku v novinách, který napsal syn Vladimíra Včely. Začátkem roku 2022 se pak vydal se svým mladším bratrem po plaketě pátrat. „Nevěděli jsme přesně, kde je umístěná.“ 

Géza s Wimpim ji ale připevnili poctivě a na dobrém místě. Přežila tak přes 50 let. „Je to součást starého kamnovce. Je tam vytepaná skautská lilie, nápis A.B.S., který odkazuje k zakladateli skautingu, a iniciály G a W, což jsou autoři plakety,“ popisuje Tomáš Vovsík. 

Pro autory plakety byla její instalace na skálu velkým dobrodružstvím. „Sjížděli se sem z různých stran, a vždycky když přidělávali ty šrouby, tak to museli dělat za zvuku motorové pily, aby to nikdo moc neslyšel.“

Spustit audio

Související