Zvěrolékař, ale především skaut. Jan Pavlásek řečený Song se znal i s Foglarem

2. březen 2022

Bystřičtí skauti se rozloučili s největší osobností skautského střediska KLEN. Jan Pavlásek, známý pod přezdívkou Song, zemřel. 

Jan Pavlásek působil od 50. let na Bystřicku jako zvěrolékař, znali ho však nejen majitelé zvířat, ale především skauti. Skauting byl jeho celoživotní láskou, začal s ním už v dětství, které prožil v Praze. „První tábor jsme absolvovali na říčce Želivce v místě, které je dnes celé zatopeno hluboko pod Želivskou nádrží,“ vzpomínal Jan Pavlásek v roce 2018 pro Český rozhlas Vysočina. 

Jestřáb a Song

Jaroslava Foglara zvaného mezi skauty Jestřáb, potom poznal dobře za druhé světové války. „Jestřába jsem znal dobře celou dobu války. Potkal jsem ho 10. října 1940 ve Věži, kde měla Dvojka svou klubovnu, odtud za našich hlídacích povinností Jestřáb odnesl tajně všechny kroniky, které tam zůstaly, když byla Věž za války zapečetěná.“

Svou přezdívku dostal Jan Pavlásek přímo Jaroslava Foglara. „Tu mi vymyslel Jestřáb,“ potvrzuje. „Dal mi přezdívku Song, protože jsem nevynechal žádné zpívání, ale hlavně proto, že mi svěřil na hlídání oddílový zpěvník, kam neustále přibývaly nové písničky.“

Hrůzy války

Po maturitě byl Song se stejně starými chlapci totálně nasazen v Německu, kde prožil opravdové válečné hrůzy. 

„Naložili nás do vagónů, kterým se říkalo dobytčí vagóny a bez jakéhokoli velkého loučení nás odvezli do Německa. Tam jsme viděli tu hrůzu, hlavně bombardování Hamburku v červenci a srpnu roku 1943. Trvalo ve dne v noci nepřetržitě, celé to město bylo rozbité, voda k hašení neexistovala, protože došlo k rozbití veškerého vodovodního řádu, těch pár malých rybníčků bylo vycucnuto během čtvrt hodinky a nebylo čím hasit. V Hamburku byla tma, protože slunce to nemohlo ten oheň a kouř prozářit. Nedá se to popsat jiným slovem než hrůza,“ vyprávěl Jan Pavlásek s neskrývanými emocemi.

Skauting na Bystřicku 

Od roku 1962 vedl na zdejší základní škole oddíl skautů pod maskou přírodovědeckého kroužku. V roce 1968 se na krátkou dobu skautské hnutí obnovilo, ale za dob normalizace byli všichni skauti potrestání. Včetně Jana Pavláska, který nesměl pracovat s mládeží. Od roku 1989 ve skautingu opět působil, posledních třicet let byl aktivní v Bystřici. Jan Pavlásek zemřel v neděli 27. února 2022 ve věku 98 let.

Spustit audio

Související