V patnácti letech zná všechny krásy Vysočiny

10. duben 2013

Do středečního Tandemu přijely Veronika Mácová ze ZŠ Týnská v Třebíči, vítězka krajské soutěže Poznej Vysočinu, a Václava Suchánková, která je garantem této soutěže na zmíněné základní škole.

Veronika se soutěže zúčastnila už podruhé, loni byla v kraji druhá. Letos porazila nejen spolužáky ve školním kole, ale zvítězila i v kole krajském; nechala za sebou přes stovku konkurentů.

„Verča byla letos úspěšná i v krajské olympiádě ze zeměpisu a dějepisu. Je zkrátka šikovná,“ říká Václava Suchánková, která Veroniku učí hudební výchově.

Soutěžící musí odpovědět na třicet otázek, které se týkají historie, kultury, ale i zeměpisných poměrů na Vysočině. Veronika je zvládla všechny, až na jednu. „Nevěděla jsem, kdo je architektem rekonstruované radnice v Jihlavě a vstupní brány v jihlavské zoo. Teď to vím, pan Huňáček,“ říká Veronika.
A jak je možné, že patnáctiletá dívka tak dobře zná svůj kraj?

„Mám ráda zeměpis a dějepis, zajímá mě, jak se vyvíjí naše země. Když jedu někam na výlet, rozhlížím se po památkách, pročítám si brožurky, letáky,“ odpovídá Veronika. Má dobrou paměť, a nabyté informace nezapomene.

Odměnou za vítězství v soutěži byl pro ni notebook, a také dvoudenní poznávací výlet do Prahy, který má Veronika ještě před sebou. Pojede na něj týden po přijímacích zkouškách na střední školu.

„Vybrala jsem si třebíčské gymnázium, snad to vyjde,“ doufá úspěšná žákyně. Co bude dělat po gymnáziu zatím neví, ale má ještě dost času na to se rozhodnout.

Spustit audio