V parku miniatur v Bystřici letos vyroste mimo jiné hrad Osiky. Bude padesátkrát zmenšený

Sedm hradů stojí a další letos přibydou. Všechny jsou v měřítku jedna ku padesáti. V Parku miniatur v Bystřici nad Pernštejnem je postupně buduje stavitel Zdeněk Brachtl.

V letošním roce má jako první rozpracovaný hrad Osiky. Na něm ukazuje postup své práce. „Než začneme stavět, udělá se jáma a do v ní se postaví základ, který je z betonu, kamene a železobetonu. Potom je tam kari síť, která to drží celé pohromadě, aby to vydrželo venku,“ usmívá se Zdeněk Brachtl. Povrchová úprava je pak stejná jako u běžných zděných staveb.

Dlouholeté zkušenosti

Stavitel zmenšenin a modelů Zdeněk Brachtl má s miniaturami dlouholeté zkušenosti, vyrábí je na různých místech už před deset let. Pochází z Brna a na Vysočinu se dostal díky spolupráci s ředitelem městského muzea v Bystřici nad Pernštejnem Vladimírem Cisárem.

V bystřickém Parku miniatur najdeme díky konceptu ředitele muzea pouze hrady. Potůček má kopírovat údolí řeky Svratky od Tišnova až po Skály a podél něj hrady v podobě, v jaké stály ve 14. a 15. století.

Hrady a zříceniny

„Spousta těch hradů už je zaniklých, dnes jsou ve stavu zřícenin. Jediné dva objekty, které stojí a jsou zachovalé, jsou Lomnice, která byla přestavěna na zámek, a Pernštejn, který si tu podobu z 15 století drží. Ale třeba Loučky, Osiky, ty jsou ve stavu zřícenin, takže člověk to potom musí rekonstruovat na základě analogií a zkušeností,“ vysvětluje stavitel.

Nejvíce práce zabraly v loňském roce největší objekty – Pernštejn a Zubštejn, které mají ve skutečnosti na délku na 400 metrů. „To jsou čtyři fotbalová hřiště,“ směje se Vladimír Cisár.

„V plánu na letošek jsou kromě dokončení hradu Osiky i Kunštát, Louka u Kunštátu, Dalečín a Aušperk. Je to práce na čerstvém vzduchu, s lidmi, baví mě to moc,“ dodává vesele Zdeněk Brachtl.

Spustit audio

Související