V Obyčtově se složili na varhany, stařík přinesl 300 tisíc

10. červen 2011

Vesnická farnost na Žďársku dala za 4 roky dohromady přes 4 miliony na nové varhany. Obdivuhodně se v Obyčtově zachovali zejména věřící. Jde přitom o obec, která má jen asi 400 obyvatel.

Obec hledala cesty k novým varhanům, protože ty původní z roku 1953 vykazovaly časté závady. "Původně jsme uvažovali jen o rekonstrukci, ale nakonec jsme si díky darům mohli dovolit zakoupit úplně nové," říká farář František Koukal s tím, že 500 tisíc korun získala farnost od Nadace ČEZ, 400 tisíc od obce a zbytek zaplatili sami věřící. "Jeden starší pán nám daroval 300 tisíc," pochlubil se farář.
Nové varhany dodala firma z Radimi u Krnova. Jde o dvoumanuálový stroj s pedálem, 24 znějícími rejstříky, mechanickou tónovkou i rejstříkovou trakturou a zásuvkovou soustavou vzdušnic. "Budou sloužit k doprovodu zpěvu při bohoslužbách, mohou na nich zaznít koncerty moderních i klasických autorů a jsou nástrojem pro vzdělávání nových varhaníků," píše se v památečním listu k jejich žehnání, které se uskutečnilo minulý víkend.
25. června potom varhany, které jsou zatím v rozpracované podobě, zazní v plné síle při velkém varhanním koncertu.

autor: Daniel Burda
Spustit audio