V novoměstské nemocnice budou mít díky charitativní sbírce nové matrace pro ležící pacienty

19. březen 2021

Ležící pacient to nemá jednoduché. Celý den na posteli, to může kupodivu pěkně bolet, pokud se nestřídají polohy.

V nemocnici v Novém Městě na Moravě na to mají antidekubitní matrace, tedy matrace zabraňující tvorbě proleženin.

Charitativní sbírka

Díky právě probíhající charitativní sbírce chtějí pořídit další. Původně mělo jít o výtěžek charitativního plesu, který pořádají čtyři žďárské firmy – Tokoz, DEL, Gremis a Hettich. Ten se však letos konat nemůže. Organizátoři ale přesto chtějí peníze vybrat a darovat je novoměstské nemocnici právě na tyto matrace.

Antidekubitní matrace, nemocnice Nové Město na Moravě

Jak fungují, vysvětluje vrchní sestra oddělení dlouhodobě nemocných Kateřina Havlová: „Jsou to aktivní matrace, které fungují na principu vzduchového polštáře a střídajícího tlaku. Matrace je složená z komůrek podobně jako plážové nafukovací lehátko. Jsou to takové podlouhlé jitrničky poskládané za sebou, kompresor do nich vhání vzduch a ten tlak se mění. Tím pádem se střídají místa, na kterých člověk leží.“

Proleženiny totiž vznikají právě na místech styku s podložkou tam, kde je kost nejblíže ke kůži a snáze se tak otlačí.

Moderní matrace

Oproti dřívějším typům mají matrace nové funkce. „Pamatuji ještě úplně první, s kterými jsem přišla do styku, to byla igelitová matrace se statickým tlakem. Dneska jsou už tak moderní, že se ten tlak střídá, dá se nastavit podle hmotnosti pacienta. Některá místa se dají vypustit, takže tam vznikne důlek třeba na hadičku. Pokud by bylo potřeba pacienta resuscitovat, tak je tam takzvaný resuscitační ventil, který jedním tahem vypustí vzduch, pacient klesne na tvrdou podložku a může u něj být zahájena srdeční masáž,“ vysvětluje dále vrchní sestra.

Sestra novoměstské nemocnice Kateřina Havlová v rozhovoru s redaktorkou Dášou Kubíkovou

Na pokoji ukazuje matraci v praxi. V nohách lůžka je zavěšeno zařízení, kterým se matrace ovládá. „Tady můžete vidět kompresor. U těchto moderních matrací není slyšet, takže pacienta vůbec neruší. Povrch je látkový, takže na rozdíl od dřívějších igelitových matrací se člověk tolik nepotí. Dají se také přepnout tlaky. Pokud chceme pacienta posadit, nastavíme statický systém, pokud chceme, aby se tlak pod pacientem střídal, nastavíme dynamický systém,“ říká Kateřina Havlová.

Spustit audio