V noci z pátku na sobotu se na rozbitou trať mezi Jihlavou a Brodem vrátí obvyklý provoz

3. červen 2016
Zprávy z

Od minulého čtvrtku nejezdí po trati mezi Jihlavou a Dobronínem vlaky, když pomineme ty servisní. Došlo tam k vykolejení nákladní soupravy a následnému velkému poškození kolejiště. Dělníci od té doby nahradili stovky rozbitých pražců, vyměnili kolejnice tak, aby se tam mohl běžný provoz vrátit. Stane se tak dnes před půlnocí.

Reportérka z místa hlásila, že dělníci popojíždějí po trati se speciálními vozíky a odvážejí náčiní potřebné k opravě kolejiště. Pořád tam leží žlutá cisterna plná cementu, který se ještě nepodařilo odčerpat. „Padl sem na pravou stranu. Od Brna přijel kolejový jeřáb, tady ta trolej se odtáhne a snažili se to narovnat, což se nepodařilo,“ řekl náměstek Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Šprdlík.

„Tady to najelo na výhybku už vykolejený a ten poslední vůz, který byl tento. Tady se položil a ještě mezi tím vykolejil další. A ten poskákal pražce až k malému viaduktu na Pávově, kde se to na štěstí zastavilo,“ popisuje náměstek.

3200 pražců

Koleje mezi Jihlavou a Dobronínem jsou poškozené v délce asi 1800 metrů. „3200 pražců, vidíte, ty černé, to jsou nové.“

Železniční nehoda, Jihlava

Co bylo příčinou vykolejení a následného poškození trati se zatím přesně neví. Pavel Šprdlík ze SŽDC má ale představu: „Támhle je ten ložiskový domek, ve kterém se otáčí to dvojkolí a tady chyběl. Byl nalezen asi 30 metrů před tou mimořádnou událostí (pozn. před začátkem poškozené tratě).“

Cestující musí v úseku Dobronín – Jihlava a zpět jezdit autobusem. Dnes pozdě večer už ale pojede první vlak a od zítřka se vrátí běžný provoz.

autoři: mik , lam
Spustit audio