V listopadu 1916 zemřel císař

23. listopad 2014

21. listopadu 1916 zemřel František Josef I. Co si o jeho vládnutí mysleli obyčejní lidé z našeho kraje? Jak se u nás truchlilo? V pohádkách se často stává, že se město zahalilo v černé sukno. Podobné to bylo na Vysočině koncem listopadu 1916. Tehdy zemřel císař František Josef I. a ve městech a vesnicích visely smuteční prapory.

Císaře Františka Josefa I. si vybavíme asi všichni stejně - na bradě šedivé licousy, ustupující vlasy a vojenská uniforma. Taky se o něm ví, že kromě vojenských stejnokrojů miloval vojenský pořádek. Každý den vstával o půl čtvrté ráno a prý právě díky němu v Česku chodíme do práce tak brzy ráno.

Vyprávělo se, že dokud císař žije, je dobře. A až zemře, nastane válka. A podle současníků tomu opravdu obyčejní lidé věřili. Císař František Josef I. vládl skoro 70 let. Za ta léta už patřil k jistotám, jako že ráno vyjde slunce. Byla to právě jeho osoba, která držela celou habsburskou monarchii pohromadě. V kostele se slavily jeho narozeniny, výročí jeho vlády, taky výročí jeho rodinných příslušníků.

V kronice města Polné se dočteme, že na narozeniny císaře se do Vídně posílala gratulace. V roce 1915 - to bylo Františkovi 85 let - přáli císaři, aby mohl „čestným mírem zabezpečiti šťastnou budoucnost říše“.

Na svou dobu se dožil nezvykle vysokého věku - 86 let. Už byl vážně nemocný a 21. listopadu 1916 v 9 hodin ráno zemřel na zápal plic. Zpráva se telegrafem šířila do všech měst a obcí v Rakousku. Už ten den ji věděli i na malém městě jako byla Polná.

I když byl císař starý, jeho smrt jeho současníky překvapila. Brtnický kronikář poznamenal, že kdyby byl mír, vzbudila by zpráva o jeho skonu velké zděšení právě proto, že věřili, že za života Františka Josefa je dobře. Na radnici, na poště, na budově četníků a vojenských veteránů, taky z kostelní věže, na faře a na zámku vlály černé prapory a „město bylo zahaleno v jeden smuteční háv“, píše.

Zástupci českých a moravských měst se mnohdy osobně zúčastnili císařova pohřbu ve Vídni, kam se prý sjelo až na milion lidí.

Na závěr malou otázku: znáte nástupce Františka Josefa I.? Syn Rudolf to nebyl. Ten zemřel už před čtvrt stoletím. Dalšího následníka trůnu - synovce Františka Ferdinanda zastřelili v Sarajevu. Takže na trůn se dostala až další generace - prasynovec Karel I. Lidé věřili, že s novým císařem přijde taky mír, ale na ten si museli ještě skoro dva roky počkat.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.