V jihlavských parcích bude vonět růže s levandulí. Nejvíc odolají suchu

Jihlavské parky, ale i jednotlivé trávníky, například na hradebním parkánu, v posledních letech kvetou od jara do zimy. A nejsou to ty dříve obvyklé záhony geometrických tvarů.

Květiny rostou volně v ploše trávníku, a zdá se, že tam vykvetly přirozeně. Samozřejmě tomu tak není.

Změna v osazování jihlavské zeleně má několik důvodů. Kromě financování je to především návrat k přírodě. „To, co je přírodní, je nejhezčí a i nejlacinější ve své podstatě,“ říká vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková. Přirozené louky a směsi květin také samozřejmě přilákají hmyz, který do přírody také patří. „Tady jsme před pár lety udělali výsadby cibulovin, a je tady plocha s krokusy, mezi nimi kvetou ladoňky, a pak je tady záhon, ve kterém teprve lezou narcisy a tulipány,“ ukazuje na trávník v parku na Štefánikově náměstí.

Květiny, Jihlava

Na náměstí Svobody roste i echinacea. Je to ale jen okrasný druh známé léčivky

V Jihlavě jsou místa, kde bylo nutné hledat rostliny odolné proti suchu. Takové najdeme například na náměstí Svobody. „Jsou to česneky, ty jsou hodně odolné, potom postupně začínají nakvétat lny, lnice, juka, echinacey,“ popisuje odolnější směs Martina Brandová, která má výběr rostlin pro jihlavské parky na starosti. Jsou to samozřejmě okrasné druhy bylin, ne ty léčivé. Jednou z posledních novinek je osazování nejsušších míst růžemi s levandulí. U těch je navíc přidanou hodnotou jejich omamná vůně.

U Klíčů je možné trhat kopretiny a zvonečky

Květiny v parcích nejsou samozřejmě určené k volnému trhání, nebo dokonce přesazování. „Nejčastěji se nám to stává u záhonů letniček z přímého výsevu, kam jsme dali i cedule s upozorněním. Jsou to ale většinou tak křehké květiny, že je ani nedonesete ani domů,“ říká Katarína Ruschková. Zde je řeč například o louce v parku nad městským nádražím. Jsou ale i místa, kde nikdo lidem trhat květiny nebrání. Například u cyklostezky pod Kauflandem v místě památníku Klíče. „Tam si lidi chodí natrhat kopretiny, zvonečky,“ dodává Katarína Ruschková.

Spustit audio