V jihlavské nemocnici zemřel pacient na záškrt, jde o první případ v Česku od roku 1969

6. březen 2024 14:00

Jihlavská nemocnice eviduje první tuzemské úmrtí na záškrt od roku 1969. Onemocnění je v České republice raritou.

Záškrt je bakteriální infekční onemocnění člověka vyvolané bakterií Corynebacterium diphtheriae, která svým toxinem způsobuje těžkou angínu.

V posledních letech se u nás objevily jednotky případů záškrtu. Onemocnění se začalo v Česku opět vyskytovat v roce 2022, ročně jsou to jednotky pacientů. Předtím byl poslední případ zaznamenaný v roce 1995. Nemoc se podle zdravotníků šíří kvůli migraci obyvatel.

Jihlavské úmrtí je v celém Česku první na záškrt od roku 1969. Šlo o seniora z Prahy. „Pacient byl ročník 1941 a na našem infekčním oddělení byl tři dny,“ popsala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Podle tiskové mluvčí Státního zdravotního úřadu Štěpánky Čechové neměl muž v jihlavské nemocnici jiné zdravotní problémy.

Očkování

V České republice se děti očkují proti záškrtu povinně a poslední dávku vakcíny dostanou mezi 10. – 11. rokem života. Světová zdravotnická organizace a také Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí doporučují přeočkování proti záškrtu v dospělosti každých 10 let.

"Výsledky mezinárodní séroprevalenční studie v 18 evropských zemích u osob ve věku 40-49 a 50-59 let ukázaly významný nedostatek protilátek proti záškrtu v dospělé populaci. Ve většině hodnocených zemí jde o následek poklesu postvakcinační imunity, což prokázaly i poslední sérologické přehledy v ČR,“ upozorňuje na důležitost přeočkování v dospělosti také epidemioložka Kateřina Fabiánová.

Spustit audio

Související