V Itálii nejezděte rychleji, než povolují předpisy, jsou za to obrovské pokuty

29. červenec 2015
Dobré odpoledne

„Posledních 6 týdnů nebyly v Itálii právě ideální, bylo tam kolem 40 stupňů ve stínu. Teď se tam ochladilo na příjemných třicet. Moře je krásně vyhřáté, kafíčko,“ zhodnotila současné počasí za Apeninami Martina Kučerová z jihlavské cestovní kanceláře Kompas Tour.

Na cestě ji překvapila pouze prohlídka policistů na přechodu mezi Itálií a Rakouskem v Tarvisiu: „Svítili nám do auta, kontrolovali všechny osoby, hledali, jestli nevezeme nějaké imigranty,“ líčí noční zážitek z cesty mezi Itálií a Českou republikou delegátka.

Jezděte podle předpisů, pokuty jsou vysoké

Na italských silnicích musíme svítit i ve dne, nejvyšší povolené rychlosti jsou tam stejné jako u nás – 50 kilometrů za hodinu v obci, 90 mimo a na dálnici 130. Ale pozor, pokuty za překročení rychlosti jsou velké, takže se vyplatí jet podle předpisů.

Martina Kučerová, CK Kompas tour

„Pokuty jsou podstatně vyšší než u nás – za rychlou jízdu na dálnici můžete dostat až 3287 eur. Pokud řidič tuhle částku nemá v peněžence, mohou mu policisté zabavit vozidlo, dokud to nesplatí,“ říká zkušenosti z italských silnic Martina Kučerová. Pokud řidič má jen trochu těžší nohu na plynu, nedostane rovnou nejvyšší sazbu, pokuty jsou odstupňované podle toho, o kolik jste překročili – začíná se na 41 eurech. Při rychlé jízdě v noci se pokuty zvyšují až o jednu třetinu.

Martina Kučerová upozorňuje, že změřit nás mohou, i když nevidíme žádnou policejní hlídku: „Už mají systém, který se jmenuje Tudor. Ten je hlavně na severu hodně propracovaný. Mají přímo na dálnici upozornění, auta už jsou skenovaná, váží je přímo na dálnici a vlastně i prosvěcují. A dál pak čeká hlídka.“

Alkohol za volantem? Malinko ano

Na rozdíl od českých silnic, můžeme na těch italských sednout za volant, když se předtím malinko napijeme. Tolerance alkoholu je půl promile – ale jen u těch, co nejsou řidiči z povolání a neplatí taky u začátečníků, kteří mají řidičák do tří let. Ti nesmí pít vůbec.

A co je půl promile? Určitě jedno pivo desítka, pro těžšího mužského i dvě piva.

Italští policisté jsou jinak k turistům shovívaví, pomůžou, poradí při bloudění. Na severu Itálie mluví hodně německy, níž na jihu zase víc anglicky. Minimálně jedním cizím jazykem mluví každá z policejních hlídek.

Čtěte také

Přes Rakousko musíme mít dálniční známku, můžete si ji koupit i u nás. Italská dálnice se platí podle počtu ujetých kilometrů.

Chat s Martinou Kučerovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio