V Humpolci se vydejte na vánoční stezku. Čeká vás třicet originálních Betlémů

14. prosinec 2020

V Humpolci si prohlédnete skoro třicet betlémů, a budete při tom na čerstvém vzduchu.  Projděte si vánoční stezku.

Mnoho rodin každý rok vystavuje papírový Betlém. Většinou je autorem Josef Lada, Mikoláš Aleš nebo Marie Fischerová-Kvěchová. To jsou totiž tři největší stálice.

Spolu s mnohými dalšími si je o vánočních svátcích můžete prohlédnout v Humpolci. A co víc? Nemusíte se bát, že bude třeba kvůli aktuální epidemiologické situaci zavřeno. Skoro třicítka betlémů je totiž vystavená v oknech a výlohách v centru města.

Sbírka Betlémů

„Na přelomu tisíciletí byla v muzeu výstava Betlémů. Potom nás navštívil pan Palán z Herálce,“ vzpomíná vedoucí muzea Dr. Aleše Hrdličky v Humpolci Dagmar Kluchová. Díky onomu panu Palánovi získalo muzeum rozsáhlou sbírku betlémů.

„On se celý život zabývá tvořením betlémů. Kupuje si je, vystřihává vyřezává,“ dodává muzejnice s tím, že sběratel už neměl kam své betlémy dávat, tak je daroval muzeu. Časem ještě přidal další.

O umístění Betlému rozhodovala velikost okna i parapetu

Betlémy, které pan Palán muzeu daroval, jsou většinou papírové, a většinou nalepené na překližce. jsou pečlivě vyřezané a s kašírovaným pozadím. Humpolecké muzeum mělo letos v plánu uspořádat výstavu, bohužel ji překazila epidemie koronaviru.

Místní ani návštěvníci města ale o betlémy nepřijdou. „Vymysleli jsme výstavu Betlémy za okny,“ říká Dagmar Kluchová. Důležité bylo předem vytipovat okna a výlohy, kde mohou být betlémy umístěné. Každé okno je totiž jinak velké, některé má parapet, jiné ne.

Dva největší dřevěné Betlémy najdete v infocentru

Vše se podařilo a Humpolcem o letošních svátcích vede Vánoční stezka. Začíná na Dolním náměstí u knihovny, pokračuje na Horní náměstí a končí v infocentru na Havlíčkově náměstí, kde jsou vystavené dva největší dřevěné betlémy.

Plánek vánoční stezky najdete na internetových stránkách muzea, nebo si ho vyzvednete v infocentru. Výstava končí 30. prosince.