V Herálci zemřel malý chlapec, nejspíš ho zabila matka

14. září 2012
Zprávy z

Policisté na Vysočině vyšetřují tragickou smrt tříletého chlapce. V rodinném domě v Herálci na Žďársku ho nejspíš zabila jeho vlastní matka. Stalo se tak jen pár dní před tím, než přijeli rodinu prověřit sociální pracovníci.

Policisté zatím o případu nechtějí mluvit. Oznámili jen, že vyšetřují úmrtí dítěte. Kriminalisté ale podle informací Českého rozhlasu na místě řekli, že vše nasvědčuje úmyslnému zabití. "Soudní znalec říkal, že to bylo pravděpodobně uškrcení nebo přidušení. Je to tragédie. Nikdo nepředpokládal, že by se něco takového mohlo stát a nikdo si nedokáže vysvětlit proč,“ řekl pan Jaroslav ze sousedství, kterého si policie pozvala jako nezávislého svědka při vstupu do domu. Ženě neunikl ani rodinný pes, který byl na místě nalezen také mrtvý.

Matka byla v osudný večer opilá. Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě potvrdila, že ženu přijala kolem včerejší 20. hodiny. Policisté jí naměřili 2,77 promile alkoholu v krvi. Problémy s pitím měla údajně už delší dobu. Šéf sociálního odboru ve Žďáře nad Sázavou Petr Krábek potvrdil, že jeho lidé rodinu prověřovali. Odmítá ale, že úřad zaspal. Případ měl na stole jen týden a situace nevypadala závažně. Šlo totiž o úplnou rodinu. "Matku jsme předvolali a nepřišla. Okamžitě jsme naplánovali služební cestu. Na místě bychom byli v pondělí," řekl.

autor: Daniel Burda
Spustit audio