V domácím násilí často hraje roli alkohol

21. červenec 2014
Dobré odpoledne

Nejenom mediálním fenoménem poslední doby je domácí násilí, obzvláště násilí páchané na seniorech. „Často to začíná slovně. Ponižováním, devalvací té druhé osoby, nadávkami,“ říká Jana Volná z Intervenčního centra v Jihlavě. „A končí to fackami, fyzickým napadáním, mlácením.“

Alkohol často bývá důvodem násilí. „Jsou to vlastně rozpadlé osobnosti, které užívají alkohol dlouhodobě. Setkáváme se s tím poměrně často,“ odhaluje tvrdou realitu Jana Volná s tím, že většinou jsou jejich klienty ženy. „To ale neznamená, že by muži nebyli terčem domácího násilí, jen se na nás tak často z mnoha příčin neobrací,“ dodává.

Muž totiž jinak vnímá úroveň na sobě páchaného násilí a své vykoná také stud.

Některé případy takříkajíc zatřesou i samotnými pomocníky, tedy pracovníky Intervenčního centra. „Je to různé, jsou případy, které vyřeším profesionálně. Ale jsou případy, které považuji za nutné konzultovat z kolegyněmi, supervizorkou, především mám na mysli svůj přístup. Na pracovišti je nás pět žen, máme ale externího právníka, muže, který tam vnáší ten potřebný pohled opačného pohlaví,“ vysvětluje Jana Volná.

Intervenční centrum lze kontaktovat přes web www.psychocentrum.cz.

Spustit audio