V Bystřici se daří propojovat životy zdravých dětí a postižených. Ve spolku Úsměváčci

Úsměváčci z Bystřice nad Pernštejnem jsou spolek sdružující handicapované děti a mladé lidi, jejich rodiče, asistenty a přátele.

Zakládající maminka Soňa Dudková chtěla před lety propojit svět handicapovaných se světem zdravých, protože dcera Nikolka, o kterou pečuje, má velmi vzácný Di Georgův syndrom. Za pomoci města Bystřice obeslala ostatní rodiče postižených dětí a nabídla možnost setkávat se pravidelně při nejrůznějších aktivitách.

„Když jsme to chystali, tak jsem měla strach z toho, že nikdo nepřijde, a že budu koukat na prázdné židle. Ale nakonec jsem byla překvapená, kolik lidí přišlo a jak je to bavilo,“ usmívá se Soňa Dudková.

Osm let setkávání

Od února roku 2012 fungují Úsměváčci oficiálně a dnes je to stovka lidí. „Nejen handicapované děti, my jsme otevření, takže jsou to i rodiče, bráchové, sestry, babičky, dědečci, asistenti, přátelé, dobrovolníci u všeho, co děláme,“ říká zakladatelka Úsměváčků. 

spolek Úsměváčci Bystřice

Kromě návštěv solné jeskyně chodí Úsměváčci pravidelně jednou týdně plavat, v klubovně tvoří a malují, jezdí na výlety, v létě se daří díky velkému počtu dobrovolníků pořádat příměstský tábor. Teď se těší na další lekci tanečních. „Spolupracujeme s bystřickými školami – dvě základní školy a gymnázium, z každé školy je to deset studentů, která naše děti učí tance.“

Plná klubovna

Klubovna v horní části bystřického náměstí je často plná. Úsměváčci jsou obklopeni dobrými lidmi. „Manžel, maminka, tatínek, bráchové Nikoly. Ten starší Vojta tehdy chodil na gymnázium a jeho třída si nás vzala za své a z ní nám chodilo šest asistentů. Čas je ta nejdražší komodita, kterou může člověk člověku dát. Když sem přijdou, sednou si vedle nich a jsou jim kamarády. Prohlíží si s nimi časopis, poslouchají je, malují si spolu, drží je za ruku, když vystupujeme, a to je to ono. To úžasné propojení, které dokážou jenom děti,“ uzavírá Soňa Dudková.

Za svou činnost byl spolek Úsměváčci odměněn Přeshraniční cenou kraje Vysočina a Soňa Dudková byla nominovaná na ženu regionu.

Spustit audio