V areálu jihlavské psychiatrické nemocnice zůstaly po německém vojsku betonové střílny

13. říjen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Areál Psychiatrické nemocnice Jihlava

Areál jihlavské psychiatrické nemocnice je specifický rozlehlostí, spoustou zeleně a také architekturou, na které se podílel představitel českého funkcionalizmu Bohuslav Fuchs.

Každý rok, vždy na začátku října představují architekti veřejnosti po celé republice zajímavé stavby. Velký zájem byl o komentovanou prohlídku areálu Psychiatrické nemocnice Jihlava.

Za přísných hygienických podmínek kvůli koronavirové pandemii se padesátka lidí vydala od budovy k budově. „V roce 1889 vznikla na místě brněnského kopce donucovací pracovna,“ zahajuje výklad památkářka Jana Laubová. Na začátku 20. století se na stejné místo nastěhovala pobočka ústavu pro choromyslné v Brně. „Teprve v roce 1934 se z té pobočky stala samostatná léčebna,“ dodává památkářka.

V hospodářské budově se zachovaly originální světlíky i výplně oken od architekta Bedřicha Rozehnala

Skupina lidí s průvodci přecházela od jednoho pavilonu ke druhému. Díky vstřícnosti nemocnice měli lidé možnost si zevnitř prohlédnout pavilon, ve kterém bývala kuchyň a prádelna. Dnes slouží jako jídelna, tělocvična, knihovna a ředitelství nemocnice.

Autorem stavby je Bedřich Rozehnal, a dosud jsou v ní zachované některé jeho výborné nápady. Například kruhové stropní světlíky, které umožňují dostatečný přístup přirozeného denního světla.

„Je to pár let, co jsem tu pobýval, tady bylo technické oddělení,“ prozrazuje jeden z účastníků prohlídky. „Já jsem tu pracovala třicet pět let, byla jsem dietní sestra,“ říká Míša Svatošová, a vzpomíná: „Pacientům jídlo rozváželi určení pacienti k tomu určení.“

Za války v areálu sídlila Schutzpolizei

Areál psychiatrické nemocnice je protkaný parky se spoustou stromů, které jednotlivé pavilony oddělují, a umožňují pacientům i zaměstnancům relaxaci. Mezi stromy je také možné najít pozůstatky přítomnosti německé armády za druhé světové války.

Sídlila zde takzvaná Schutzpolizei. „Vytvořili zde střelnici. Támhle pod stromečky je střílna. Vypadá to jako betonový odpadkový koš,“ ukazuje památkář Jiří Nojbert.

Spustit audio