Účinnost, bezpečnost a kvalitu léku zajistí pouze správné uchovávání

14. březen 2016
Dobré odpoledne

Špatné skladování léků může výrazně snížit jejich účinnost. Nesprávnou kombinací léků snadno dojde k předávkování. A to se může stát i v případě, kdy k léku pijeme bylinky. V pondělní poradně Českého rozhlasu Region upozornila na některá možná rizika lékárnice Olga Kourková.

Léky skladujeme podle kategorie. V prvním případě musí být lék uchováván v chladu v rozmezí 2 až 8 stupňů. Ideálním místem jsou dveře lednice. Většinu léků lze skladovat do teploty 25 až 30 stupňů.

„Některé typy léků ještě mají zkrácenou dobu expirace. Doba použitelnosti se u nich zkracuje po otevření, kdy lék musí být spotřebován například do tří měsíců po rozbalení. Takovou informaci vždy najdeme v příbalovém letáku,“ upozorňuje Kourková.

Léky skladujeme na tmavém a suchém místě. Nesmí být v kontaktu s přímým zdrojem tepla nebo chladu. Nenecháváme je v koupelně, za oknem, v autě, v dosahu dětí a zvířat a není dobré je nechávat po kapsách v oblečení. „Hlavními důvody správného skladování jsou účinnost, bezpečnost a kvalita. To zajistíme správným skladováním. Léky nejvíc znehodnocuje horko a vlhko,“ vysvětluje lékárnice Kourková.

Lék, který změnil vzhled, nepoužívejte

„U tablet to poznáte tak, že jsou na nich skvrny, změnila se barva, drolí se nebo se rozpadají. U sirupů a kapek je to nejčastěji zákal, zápach nebo se tvoří usazeniny. U přírodních přípravků je někdy zákal žádoucí. Je to účinná složka léku, ale vždy je to na balení takového přípravku naspané. U mastí a krémů poznáme špatný stav díky tvorbě hrudek, zápachu nebo pěny,“ upozorňuje Kourková.

Důležité je vědět název účinné látky

„Účinná látka je uvedená drobným písmem pod hlavním názvem léku,“ radí Kourková. Podle toho si může každý pacient ověřit, jestli neužívá různé léky se stejnou účinnou látkou. Od jednoho druhu léku existují desítky stejných preparátů, různých názvů a snadno může dojít k předávkování pacienta. To se týká i volně prodejných léků. I bylinky obsahují různé účinné látky. O vzájemném užívání léku a bylinek je vhodné se poradit s lékařem nebo lékárníkem.“

Prošlé a nepoužívané léčivo odevzdejte v lékárně

„V kontejnerech na odpad se k lékům můžou dostat děti, účinné látky se taky dostávají do kanalizace a do vody. To je špatně pro životní prostředí,“ upozorňuje lékárnice Kourková. Lékárny mají speciální kontejnery, díky kterým se nepotřebné léčivo dostane k bezpečné likvidaci.

Spustit audio