Týden tvořili v centru Přibyslavi a nechávali se okukovat kolemjdoucími. Teď svá díla vystavují

Plenér je slovo, které nejvíce používají filmaři, fotografové nebo malíři – znamená, že se tvoří venku, pod širou oblohou.

Letní plenér v Přibyslavi je akce skupiny mladých malířů, kteří se už podruhé na týden sešli ke společnému malování. Organizátorkou je společně s přítelem Jaroslavem Grodlem studentka posledního ročníku Akademie výtvarných umění Hana Sommerová, která malíře zve do vlastního domu. „Je to pro nás skvělý týden, který je inspirativní v tom dívat se na práci ostatních, společně tvořit, diskutovat o tom, je to radost,“ usmívá se.

„Pár z nás odvážlivců chodilo do města dost často a zakoušeli přímo město i s reakcemi lidí. Lidi jsou skvělí, ptají se, jsou zvědaví a myslím si, že je to fajn pro obě strany,“ vysvětluje podstatu názvu akce.

Malování v dešti

Jaroslav Grodl oceňuje, že díky městu měli malíři k dispozici i stánky, kde se mohli schovat před deštěm. „I já sám jsem to ocenil, protože jsem si mohl zamalovat přímo v dešti, což bývá zajímavé hlavně světelně,“ říká malíř.

Letní plenér Přibyslav

Na rozdíl od zkušeností malířky Natalie Zourabové, která při malování v izraelském Tel Avivu zažívá intenzivní kontakt s hodně velkými hloučky pozorovatelů a fanoušků, jsou čeští kolemjdoucí opatrnější. „Zkoumají to hlavně děti a teenageři, ti pořád krouží kolem, ale lidé tady to berou spíš tak, aby příliš nerušili,“ dodává Jaroslav Grodl.

Studenti a absolventi výtvarných škol

Vystavující umělci jsou studenti nebo absolventi uměleckých škol, Akademie výtvarných umění v Praze a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jakub Falat, Jaroslav Grodl, Eliška Hanuš, Jindřiška Jonešová, Matěj Lipavský, Hana Sommerová, Karolína Šulcová a Lenka Štěpánková.

Letní plenér Přibyslav

Kromě pozvaných malířů se na výzvu Hany Sommerové mohli přidat i místní obyvatelé Přibyslavi, aby si podle Jaroslava Grodla vyzkoušeli denní chléb malířů. „Některé práce jsme zapojili i do této výstavy,“ lákají na umění talentovaných Přibyslavanů organizátoři Letního plenéru.

Výstava potrvá v Galerii Janáček v Přibyslavi do poloviny září. Následně bude přesunuta do Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, kde bude k vidění do poloviny října.

Spustit audio