Turisté na vozíčku mají na Vysočině první značenou stezku. Projedou se po ní v Humpolci

21. květen 2021

Nová turistická stezka pro vozíčkáře slouží od tohoto týdne v Humpolci. Pomyslný start je na závodišti Zlatá podkova.

Tříkilometrový okruh má převýšení 72 metrů a vede ze závodiště Zlatá podkova kolem lesoparku za rybníky Dvorák a Dusilák k židovskému hřbitovu pod hradem Orlík a kolem školního statku zpět na závodiště.

„Ne každý terén vyhovuje, trasa pro vozíčkáře musí být okruh, protože vozíčkáři se musejí vrátit zpět k autům,“ vysvětluje předsedkyně celostátní rodinné turistiky Klubu českých turistů Marie Vincencová. „Tyto stezky mají také své parametry a rozdělují se do tří obtížností. Ta naše červená je střední.“

Odpočívadlo, koně, židovský hřbitov

Stezka vede částečně po stejné trase dalších stezek. „Jednak je tu klasická modrá značka, která vede turisty na hrad a rozhlednu Orlík, dále naučná stezka, která nabízí všem procházejícím panely se zajímavostmi o přírodě. A někdy sem ještě fušují turisté na koních, protože nedaleko je školní statek a často se na stezce dají potkat koně,“ říká Marie Vincencová.

Udržovaný lesopark nabízí u stanoviště Mlýn odpočívadlo pro doprovod vozíčkářů se stolem a lavicemi, které se dají využít pro občerstvení. Dále se turisté dostanou do mírného kopečka k židovskému hřbitovu. „Ten bývá otevřený pro všechny, kdo se předem telefonicky domluví se správcem hřbitova panem Staňkem, on je velmi ochotný a kdokoli zatouží hřbitov vidět, přijde sem a provede ho.“

Tři panely připravené pro turisty na vozíku, zejména pokud nejsou místní, mají motivovat, aby zjistili, jaké další památky a zajímavosti Humpolec nabízí.

S první turistickou stezkou pro vozíčkáře na Vysočině přispěla podle Marie Vincencové velkou měrou pomoc od kraje Vysočina, ministerstva pro místní rozvoj a dalších sponzorů a panely vyrobila firma BoCo.