Trojský kůň pod hradem Bouzovem je zároveň válečným strojem, rozhlednou i galerií

30. září 2021

Bouzov na Olomoucku je proslulý zejména svým romantickým pohádkovým hradem, známým z televizních obrazovek i filmových pláten. Přímo pod hradem, za budovou obecního úřadu se však ukrývá také rozsáhlý areál věnovaný historii válečnictví, kterému vévodí obrovská dřevěná stavba Trojského koně vysoká 15 metrů.

Dřevěný kůň je skutečně monumentální stavbou. Však také drží celosvětové prvenství coby největší stavba Trojského koně s veřejně přístupnými vnitřními prostory. Kromě již zmíněných 15 metrů výšky je kůň 16 metrů dlouhý a váží něco přes 40 tun. Jeho hmotnost se zvýšila poté, co provozovatelé areálu koně před pár roky přestavěli z původního smrkového dřeva na modřínové, které lépe odolává rozmarům počasí Zábřežské vrchoviny, kde Bouzov leží.

Do útrob koně je možné vstoupit po 52 schodech, kdy se člověk dostane až do jeho hlavy. Odsud je možné ušima sledovat panorama hradu, očima naopak městečko Bouzov a zdejší překrásné okolí. Díky tomu byl trojský kůň zařazen i mezi české rozhledny.

Cestou do hlavy návštěvník prochází trupem koně. Ten je uzpůsoben jako galerie, ve které se vystavují obrazy s historickou tématikou. Zde je možné také zahlédnout také konstrukci celé stavby. Autorem koně je Radim Zapletal z Přerova, který je stavitelem lodí. I proto připomíná horní část trupu koně obrácený lodní kýl.

I když podoba skutečného Trojského koně není známá, dá se podle spoluprovozovatele historického areálu Ladislava Kunčara usuzovat, že podobně postupovali i stavitelé antického díla, kteří rovněž dokonale ovládali stavbu lodních trupů a zcela jistě tyto své zkušenosti při stavbě válečného stroje u Tróji využili.

Do koně v Bouzově by se vešlo až 130 lidí

I vnitřní prostory koně jsou monumentální. Podle výpočtů by se do jeho útrob vešlo 120 a 130 dospělých lidí, což by mohlo znamenat docela silný vojenský oddíl při případném dobývání města, jakým byla starověká Trója.

Pozoruhodné je, že i stavitelé bouzovského Trojského koně mysleli nejen na estetickou podobu díla, ale i na jeho funkčnost. Tak třeba obří kulaté štíty, které zdobí boky koně, se dají v případě potřeby natočit před okna v trupu a slouží tak jako okenice v případě silného větru, deště či sněžení.

Není to však jen obří dřevěný kůň, který sem láká návštěvníky. Historický areál pořádá mnoho programů zaměřených na středověké válečnictví, zejména s důrazem na dobu husitskou. A tak si tu návštěvníci mohou prohlédnout mnoho zbraní či mučicích nástrojů, vystřelit si z palných zbraní a dokonce i s historického katapultu. Možné je ale i navštívit jen samotného koně a pokochat se pohledem na městečko z netradiční rozhledy. Otevřeno je od dubna do konce října.

Spustit audio