Třímetrová krokodýlice Nessie z jihlavské zoologické zahrady snesla vejce. Pavilon je proto zavřený

Tropický pavilon jihlavské zoologické zahrady je v těchto dnech výjimečně pro veřejnost zavřený. Bílou barvou je dokonce zatřené okno do bazénku s krokodýly siamskými.

Krokodýlice Nessie v jihlavské zoo totiž snesla vejce a potřebuje klid. 

„Je vylíhnutá v roce 2013, pochází z krokodýlí ZOO Protivín,“ představuje Nessie mluvčí jihlavské zoologické zahrady Martin Maláč. Krokodýlice je dospělá a měří teď asi tři metry.

Mladší samec

Do páru k ní patří samec Alex, který je ale mnohem mladší. To je také důvod, proč nejsou Nessiina vejce oplozená. Přesto je samice bedlivě hlídá. „Ta hromada z oblázků a písku, to si navršila krokodýlice, tam už jsou vajíčka,“ ukazuje Maláč. 

Krokodýlice Nessie, krokodýl Alex, Zoologická zahrada Jihlava

V této chvíli si dovnitř netroufnou ani zkušení ošetřovatelé. Nessie by totiž mohla být velice agresivní. Pro zoologickou zahradu je určitě dobrá zpráva to, že se Nessie chová přirozeně, a že má vyvinutý rodičovský pud. Na mláďata si ale všichni budou muset počkat alespoň tři roky, do té doby, než dospěje samec Alex. 

Mateřský pud

Krokodýlici tak čekají ještě alespoň tři neoplozené snůšky. Je ale třeba vždy nechat samici snést všechna vejce. „Aby je nezadržela, to by mohlo dojít k nějakým zdravotním problémům,“ říká Maláč s tím, že si Nessie alespoň natrénuje mateřské povinnosti. 

Mateřský pud krokodýlů bývá velmi silný. „Myslím, že ji to po čase přestane bavit a hlad ji odláká do vody,“ říká Martin Maláč. Je ale možné, že bude nutné Nessie oddělit od hnízda nějakou přepážkou a vejce vybrat. 

Spustit audio

Související