Tři muži z Vysočiny zazářili v Národním divadle

2. září 2015

Do pátečního Tandemu přišli herec Jakub Škrdla z Jihlavy a dva milovníci železnice, Jiří Holoubek z Hodic a František Přinesdomů z Třeště. Společně představili rozsáhlou sbírku vzpomínek Paměť národa, která nedávno vyvrcholila předáváním cen osmi statečným v Národním divadle.

Sdružení Post Bellum se již několik let snaží sbírat vzpomínky žijících pamětníků důležitých událostí 20. století. Každý rok pak statečným lidem, kteří zažili válečné útrapy nebo perzekuci za totality, předá ceny. Loni se galavečera ujal Matěj Forman, který se v létě v Telči poznal s jihlavským hercem Jakubem Škrdlou, a následně s Jiřím Holoubkem a Františkem Přinesdomů.

„Bylo to dílo náhody. Hrál jsem na nádraží výpravčího, a ve vlaku shodou okolností byl jako průvodčí Jirka Holoubek, a navíc v něm seděl Franta Přinesdomů. Matěj Forman vymyslel, že by se celý večer předávání cen mohl odehrávat na železnici. A tak Jirka zapůjčil ze svého muzea v Hodicích výhybky, uniformy, a František namluvil kompletní železničářský žargon,“ vzpomíná Škrdla, moderátor slavnostního večera.

„Byl jsem dojatý, když jsem na pódiu Národního divadla viděl svou uniformu. A přemýšlel jsem, jestli bych dokázal být tak statečný, jako ti lidé, kteří si převzali ceny,“ zamýšlí se František Přinesdomů.

Více se o Paměti národa dozvíte na www.postbellum.cz.

Spustit audio