Texty Michala Horáčka jsou oblíbené

23. červenec 2013
Odpolední evergreeny

Novinář, spisovatel, básník, producent, ale především autor mnoha textů populárních písní Michal Horáček oslavil 23. července 61. narozeniny. Jeho texty se objevily v repertoáru mnoha zpěváků a zpěvaček – první velké úspěchy slavila Hana Hegerová s albem Potměšilý host, na kterém Horáček spolupracoval s Petrem Hapkou.

Úspěch alba pokračoval dlouhodobější spoluprací a více projekty – následovala deska „V penziónu Svět“, na níž se představilo větší množství interpretů: Michael Kocáb, Richard Miller, Hana Hegerová i Hana Zagorová, herec Josef Kemr nebo autor hudby Petr Hapka.

V odpoledních evergreenech zavzpomínal na setkání s Michala Horáčka i Laďa Kerndl a řeč byla i o sázkové kanceláři, kterou Michal Horáček vlastnil. O hráčské vášni a napůl legálních tajných hrách o velké peníze v soukromých bytech je i písnička Srdce jako kníže Rohan, která v evergreenech také zazněla.

Další písnička byla spjatá s pozvánkou na Folkové prázdniny do Náměště nad Oslavou, které potrvají až do soboty 27. července. Nabízejí nádhernou atmosféru koncertů na zámeckém nádvoří pod hvězdami, neopakovatelná atmosféra, výstavy, dílny, divadlo a jiné doprovodné akce. Právě v úterý 23. července se mezi účinkujícími objevil i Vladimír Mišík se skupinami Etc. a Flamengo. Jeho tvorbu nám připomněla jedna z nejznámějších písniček Variace na renesanční téma.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.