Taťána Vrbková: Zuby moudrosti už vlastně nepotřebujeme

24. únor 2014
Dobré odpoledne

Čtvrté únorové pondělí přišla do studia jihlavská zubařka Taťána Vrbková. Rozhovor s Jožou Kolářem se stočil k zubům moudrosti, neboli ke stoličkám s označením osm. V ústech se objevují vždy jako poslední.

„Novodobý člověk je de facto už nepotřebuje. Jsou to v podstatě třetí stoličky, které právě ti pravěcí lidé, dávní lidé, kteří zpracovávali v ústech často syrovou stravu, potřebovali k dokonalému rozmělnění potravy,“ řekla lékařka s tím, že dnes umíme potravu dokonale zpracovat a její požívání je nesrovnatelně jednodušší.

Zuby moudrosti se zpravidla objevují u větších dětí a dospělých jedinců, přesný čas ale nelze vyjádřit. „Objevují se od čtrnácti let do čtyřiceti, je to velice individuální záležitost.“

Spousta lidí má se zuby moudrosti problémy, některým se nevejdou do úst, jiným se kazí. „Vždy záleží na anatomickém tvarování čelistí, na velikosti zubů samotných. Nemusí se ale vždy vytahovat, pokud jsou dobře rostlé a nejsou zdrojem zánětů a problémů,“ dělí se o zkušenosti jihlavská zubařka Taťána Vrbková.

autor: Joža Kolář
Spustit audio