Tančili jste twist?

13. leden 2013
Odpolední evergreeny

V 60. letech byl nesmírně populární tanec twist, a to dokonce i u nás! Určitě si vzpomínáte na scénu z filmu Pelíšky, kde Eva Holubová s Jaroslavem Duškem kroutí boky. Boky kdysi kroutili i naši rodiče, prarodiče a nebo i my sami!

Jaká je vlastně historie twistu? Z písničky, kterou napsal jen tak mimochodem autor mnoha rokenrolových hitů Hank Ballard, se stal v roce 1960 obrovský hit! Pro zpěváka Chubbyho Checkera, který předtím zpíval hlavně rokenroly, to znamenalo, že už se po takovém úspěchu jinému stylu ani nevěnoval. Písnička se vrátila na vrcholky hitparád v lednu roku1962 anakonec ještě jednou – o 25 let později, když se Chubby Checker spojil s rapovým triem The Fat Boys. Tehdy znovu přilákali pozornost tanečníků celého světa k twistu a jeho moderní podobě.
Chubby Checker si díky penězům, které mu přinesl úspěch twistu, otevřel restauraci, kde také dodnes zpívá.

0:00
/
0:00

V nedělních odpoledních evergreenech jsme také nahlédli do Folsomské věznice. Byl o ní v roce 1951 natočen film, který inspiroval Johnnyho Cashe ke slavné písničce o vězni. Ten za zdmi žaláře vzpomíná na život na svobodě a poslouchá vlaky, co projíždějí kolem. Johnny Cash se rozhodl uspořádat právě 13. ledna roku 1968 ve Folsomské věznici koncert pro 2000 vězňů – nahrávka vyšla živě na albu a byla velmi úspěšná.
V neděli jsme také pogratulovali zpěvačce, písničkářce a naší milé kolegyni Žofii Kabelkové ke kulatým narozeninám. Nechyběla ani písnička v jejím podání.

autor: dak
Spustit audio