Tak jako se člověk učí porozumět cizímu jazyku, musí se naučit porozumět svému partnerovi

21. srpen 2015
Dobré odpoledne

Manželství je krásná věc do chvíle, než vyvstane problém, který ti dva nedokáží zvládnout. Hádají se, nebo od sebe utíkají každý na jinou stranu, nebo jeden z nich zkrátka řešit nic nechce, zatímco ten druhý by rád měl ve všem jasno. Jak se říká, protiklady se přitahují. Každý může mít svůj názor, nebo jiné zájmy než ten druhý. Ale oba navzájem by se měli umět vyslyšet, poradit si, porozumět si, vysvětlit si. Rozvod nebo rozchod partnerů by měl být až tím posledním krokem, který by měl nastat ve chvíli, kdy pokusu o zlepšení vztahu nevyšel.

„Rok od roku vyhledává psychologické manželské poradny více a více lidí. Ale není to špatně. Čím dříve přijdou, tím dříve se problém vyřeší,“ říká psycholožka Olga Hinková.

Dříve byla hlavním důvodem pro rozpad manželství nevěra. „Ta už je dnes spíše v pozadí,“ dodává Olga. Dnes je tím hlavním důvodem bortícího se manželství spíše neshoda povah a zájem lidí. „Manželství se takzvaně rozdvojí a každý si jde po svém,“ zmiňuje Olga Hinková a pokračuje: „Trendem současné doby je to, že jsou lidé spíše přechození. Jsou spolu moc dlouho, žijí spolu osm, devět let a nevezmou se. Pak může nastat zlom: buď se vezmou, nebo od sebe odejdou.“

Léto je krásné, vyzývavé, je to období dovolených. Lidé si dělají radost, čas na sebe, rodinu. A stráví ho plnohodnotně i s malými dětmi třeba někde u moře. Nebo naopak odjedou na dovolenou a zjistí, že si nemají co říct. „Jeden smskuje nebo sedí u notebooku a vyřizuje si své osobní věci a pak je to celé špatně.“ A přijde na řadu věc, kterou málo kdo ve vztahu rád slyší. Odcházím od tebe.

Pokud se nedokážeme vyrovnat s tím, že od nás partner odešel a nemáme kolem sebe žádné blízké, kteří by nás podpořili, odpoutali od toho. Je dobré obrátit se na psychologa, jelikož je to pro nás stresující situace, což se může projevit i zdravotně!

Pokud v manželství vznikne hádka, nejvíce trpí děti. Konstruktivní hádky vznikají hlavně tehdy, když se dva nemohou dohodnout! Zde se ale vyčistí rychle vzduch. Negativní hádky jsou častější, a i když si myslíme, že nejsou děti přítomné, mohou být za dveřmi, pod peřinou a slyší většinou nadávky, podezíravé věty a výmysly. Po skončení takové hádky nastává většinou ticho, nemluví se, je hustý vzduch. A dítě je silně stresované tím, co slyšelo.

Olga Hinková

Jak si udržet manželství? „V zábavných či odborných časopisech je takových rad spousta. Je spousta lidí, kteří si to přečtou a já proti tomu nic nemám,“ usmívá se Olga Hinková. Pokud chcete dosáhnout nějakého dobrého výkonu, musíte se naučit cizí jazyk! Musíte trénovat, cvičit, učit se! A tak je to i v manželství. Hlavně naučit se vnímat toho druhého, pročistit komunikaci. Ženy si totiž oproti mužům rády povídají, více komunikují, když to manžel nevnímá, jen zkrátka vypnul a odpočívá, nedělejte z toho tragédii, jen se připomeňte, jestli vás poslouchal. Je dobré mít přátele, nechávat si svůj kousíček života pro sebe! Aby vás to manželství neunavilo a nebyli jste utrápení.“

Chat s Olgou Hinkovou

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.