Tajemné židovské město je námětem obrazů třebíčského malíře Josefa Hrubeše. Ve zdejších uličkách prožil celý život

29. březen 2023

Malíř Josef Hrubeš prožil téměř celý život v jednom domě. Narodil se v místnosti, kde dnes provozuje galerii Vlasta nazvanou po své ženě. „Tady stála manželská postel a v ní jsem se narodil, ale nevím, jestli na levé nebo na pravé straně,“ směje se. 

Uličkami židovské čtvrti běhal jako malý kluk se spoustou dalších dětí. Tehdy jich tu žilo hodně, vzpomíná. „To byla naše Stínadla. Říkali nám „to jsou lotři ze Židů“, to byly války s Kočičiňákama, s Potočákama.

Tady jsme řádili na té skále. Chodili jsme na Hrádek hrát fotbal. Byla tam jeskyně, tu už odstřelili, ale my jsme si tam dělávali oheň. Když padla voda v řece, našli jsme tam náboje ještě z války. Naházeli jsme je do ohně, zalezli za mez a jenom to lítalo,“ vzpomíná při porcházce čtvrtí se smíchem.

Josef Hrubeš maloval už jako malý kluk. Když odešel ze Západomoravských strojíren, začal pracovat v podniku Restaurace a jídelny jako výtvarník. „Skleněné firmy nad podnikem, jídelní lístky, plakáty, stojky když byly akce, tiskli jsme všechno.“

Doma pak maloval akvarely, dvorek za domem, který koupil už jeho děda v roce 1895, v dobách trampování potom krajinky.

Malování na památku

„Když se pak měly Židy, čtvrť Zámostí, bourat, tak jsem to tady začal malovat. Naštěstí na to bourání potom po 89. roce nebyly peníze, tak se to zachránilo,“ říká malíř o dobách, kdy vznikl jeho zájem o malebná zákoutí v okolí rodného domu.

Olejomalby, které jsou k vidění i v galerii Vlasta, zpodobňují ulice s rozsvícenými lampami, krátké uličky s prampouchy, průhledy na druhou stranu nevelké čtvrti.

Obrazy Josefa Hrubeše budou k vidění od 1. dubna do poloviny května v Zadní synagoze v Třebíči, vernisáž výstavy nazvané „Tajemné židovské město“ začne v pátek v 16 hodin.

Spustit audio