Světlušce pomáhají i skautské světlušky v Bystřici nad Pernštejnem

13. září 2019

Než se z dítěte stane opravdový skaut, chodí do mladších oddílů, které se v celé republice dělí na vlčata a světlušky.

„Proč toho nevyužít, když se konají sbírkové dny pro Světlušku?“ řekli si u skautek světlušek v Bystřici nad Pernštejnem a přidali se k dobrovolníkům. Sbírkové předměty, které mají vydělat peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, prodávají už šestým rokem.

Podpořit dobrou věc

„My jsme za prvé chtěli podpořit dobrou věc a za druhé se ta skupina dětí – holčičky zhruba od šesti do jedenácti let - u skautů jmenuje světlušky, takže je to i trefné. Proto jsme to k tomu připojili a podporujeme Světlušku,“ říká Milan Chlumský, který bystřické světlušky vede.

Světlušky, Bystřice

S kasičkou a sbírkovými předměty s logem Světlušky po Bystřici ale chodí starší děvčata. „Obvykle vyrazíme na náměstí, kde chodí hodně lidí. Bývá nás tak čtyři až šest a prodáváme pár hodin,“ říká studentka Anna Bartošová. „Ve škole nás omluví, když je to na dobrou věc,“ směje se její kamarádka Lída Bartošová. Letos se chystají prodávat sbírkové předměty i přímo na gymnáziu, kde studují.

Pro skauty a skautky je pomáhání druhým samozřejmé. Roznášejí například betlémské světlo v domě s pečovatelskou službou nebo chodí s písničkami potěšit klienty denního stacionáře Rosa.

Spustit audio