Svatbu si můžete střihnout ještě jednou. V obnoveném obřadu

12. únor 2016
Dobré odpoledne

Nejžádanější termín letošního roku pro stavby je 18. červen. Jde o nejdelší den v roce. Na Regionu to řekla Marcela Šárková z agentury Svatba, jak má být, která se specializuje hlavně na venkovní obřady. „Jsme schopni udělat až pět svateb najednou, ale na tenhle den už máme plno,“ potvrdila Šárková. Termíny kolem letního slunovratu jdou podle jejích slov na dračku každým rokem.

„Pokud máme volný termín, stačí nám říct týden dopředu a my svatbu připravíme. Zajedeme se na nové místo podívat, tam se rozhlédneme a vše naplánujeme. Pak už stačí dvě hodiny dopředu přivézt materiál a louku proměníme na obřadní síň,“ překvapila rychlostí příprav Šárková. Venkovní obřady jsou stále víc v kurzu, ale svatebčané při nich musí být připraveni na rozmary počasí a přírody. „Musíte počítat s tím, že na místě létá hmyz, může pršet nebo být naopak vedro. To k venkovním svatbám prostě patří. Přesto mají své velké kouzlo,“ řekla Šárková.

Na zelené louce, v zámecké zahradě i na motokrosové dráze

„Dříve bylo nejvíce venkovních svateb v zámeckých parcích. V poslední době se množí i nekonvenční prostředí, třeba na zahradě u rodičů jednoho ze snoubenců. Také jsme dělali obřad na motokrosové dráze nebo u kapličky ve vinohradu,“ popsala romantická místa Marcela Šárková.

Romantická zimní svatba ještě čeká na první zájemce

O venkovní svatby je zájem v letních měsících. „Marně čekám na někoho, kdo si objedná romantickou zimní venkovní svatbu. Ale vzhledem ke sněhové situaci to nebude jednoduché zajistit. „Venkovní svatby si u nás lidé zamlouvají od května až do října,“ řekla Marcela Šárková.

Marcela Šárková, organizátorka svateb

Svateb v květnu se už mladí nebojí

Pověra o tom, že by se manželství nemělo uzavírat v měsíci květnu, už mladé lidi nepálí. „Na to se už dnes nehledí. V květnu je krásné počasí, všude květy, vůně. Těch sňatků v květnu už je v současnosti hodně,“ potvrdila Šárková. Obliba bílých šatů nevěsty ale podle ní stále přetrvává.

Oblouk symbolizuje přechod od svobody k životu ve dvou

Ani na zelené louce nesmí při obřadu chybět slavobrána. „Svatební oblouk není jen romantickým doplňkem. Symbolizuje přechod mezi starým a novým životem. K oltáři skrz něj procházejí snoubenci každý zvlášť a zpět se vracejí společně a symbolicky tudy vkročí do společného života,“ vysvětlila Šárková.

Svatbu“ si mohou dopřát manželé i podruhé

U příležitosti nějakého výročí si mohou zájemci objednat takzvané obnovení sňatku. „Máme zájemce, kteří chtějí prožít svatbu ještě jednou. Pro ně pořádáme slavnost obnovení sňatku. Dokonce jednou si u nás obnovení objednala dvojice, která měla dva roky před tím ve stejném termínu přes naši agenturu zajištěnou svatbu,“ prozradila Šárková.

Spustit audio