Stýská se vám po hračkách z dětství? Většinu z nich teď zcela určitě najdete v muzeu ve Žďáře nad Sázavou

12. únor 2023 08:00

Prostory žďárského muzea se teď změnily na rozsáhlou hernu. Muzejníci pro návštěvníky připravili výstavu s názvem Retrohrátky. A lidé tam najdou vše od traktorů na klíček až po klasické stolní hry. S velkou částí exponátů si navíc můžou i pohrát.

Návštěvníci spolu se zaměstnanci muzea natahují berušku na klíček a pouštějí ji po podlaze. Zavzpomínat na hračky z dětství přišla i paní Daniela.

Na výstavě Retrohrátky jsou k vidění i deskové hry

„Céčka, telefony, ty plastové hračky, ty máme pořád u babičky,“ usmívá se při pohledu na hračky svého dětství. Výstava retro hrátky láká podle muzejníků řadu lidí. A jak vysvětluje průvodkyně Kamila Dvořáková, každý si tu něco najde. „Většinou tatínci zasednou k Merkuru a montují. Maminky skládají písmenka nebo takové ty hříbečky, ze kterých se skládají kytičky a podobně. Malé děti, ty se vrhají na berušky na klíček anebo céčka. Dělají řetězy z céček, dávají si to na krk a ani neví jakou to má historii,“ říká průvodkyně.

Výstavní prostory čítají desítky exponátů. S velkou částí z nich si mohou návštěvníci i pohrát. Kromě různých hraček a stavebnic je na výstavě k vidění i mnoho deskových her.

Spustit audio

Související