Štýrská dýně má semínka bez tvrdých slupek. Na pražení jsou nejlepší

Dýňové semínko
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Dýňové semínko

Pražené buráky, mandle, lískové oříšky, ale třeba i exotičtější pistácie. To je laskomina, po které s chutí sáhne každý z nás.

V pražírně rodiny Hosových v Pavlově dokážou udělat dobrotu i z obyčejných dýňových semínek.

Když přijedete do Pavlova na Jihlavsku, na první pohled vás upoutá větrná elektrárna, druhý pohled už patří bílým budovám na kopci nad obcí. Tam praží oříšky firma rodiny Hosových. „Táta dělal v podniku Balírny Jihlava, známým kávou, oříšky. V roce 1994 si založil vlastní firmu,“ říká Michal Hos, syn zakladatele firmy. Hos starší v Pavlově původně začínal v budově bývalé školy, později postavil nové budovy skladů i provozu.

Michal a František Hosovi

Ořechy pocházejí z celého světa. Dýňová semínka jsou z jižní Moravy a ze Slovenska

Hosovi se zaměřují na pražení a balení oříšků, sušeného ovoce, ale i zemědělských komodit, jako je mák, lněné semínko nebo slunečnicové semínko. „Bereme ořechy z celého světa. S místními zemědělci spolupracujeme na máku, vlašské ořechy se také dají koupit v České republice,“ vysvětluje Michal Hos. V České republice nebo na Slovensku je vypěstované i semínko dýně štýrského typu. Ta je specifická tím, že má semena bez tvrdé bílé slupky. „Semena jsou krásně tmavě zelená a velká,“ dodává spolumajitel firmy.

Dýňová semínka se praží horkým vzduchem bez oleje. Jsou tak zdravější

Dýňová semínka je třeba stejně jako oříšky upražit. „Za přístupu horkého vzduchu pražíme jednotlivá semínka. Výhoda tohohle způsobu je to, že se to praží na sucho, nedělá se to v oleji,“ dodává Michal Hos. A upražená semínka, která průběžně zrakem, ale i ochutnáním pražič kontroluje, se pak nasypou do míchačky, kde se obalují cukrem nebo solí. Právě slaná varianta dýňových semínek dostala v roce 2019 ocenění Regionální potravina.