Studnař: Ubývá podzemní vody. V budoucnu to může znamenat problém

13. srpen 2018

Podzemní vodu pije každý druhý Čech. Je totiž nejkvalitnějším zdrojem, neboť na své cestě prošla půdním a horninovým filtrem.

O vodě, jejich zásobách a hlavně o studnách jsme si povídali s odborníkem Jiřím Hobzou.

Odborníci, ale varují před tím, že v posledních pěti letech spadlo průměrně jen 40 % srážek, což se projevuje na zásobách spodních vod. Navíc přibývají suché tropické a subtropické letní dny. Situaci mohou výrazně zhoršit i nadměrné odběry vody, při kterých se podzemní zásoby nestačí doplňovat.

„Lidé na vodu nechtějí čekat, často jsou zoufalí, protože ji k životu potřebuje každý. Nejvíc se bojí nedostatku ve vlastních studnách,“ varuje studnař Jiří Hobza. „Kvůli strachu, bude přibývat i sporů mezi sousedy.“

Souhlas je důležitý

Důležité je zaměření hladiny vod před započetím prací a posléze po vyvrtání studny znovu přeměření hladiny i v okolí.  Zde dochází k již zmiňovaným problémům. „Někteří sousedi nechtějí povolit vstup na pozemek, čímž ale nejvíce ubližují sami sobě,“ vysvětluje Jiří Hobza, který musí dát do protokolu, že soused byl přítomen, ale nepovolil vstup na pozemek. „Vždy je dobré, si vše nechat vysvětlit, jde totiž i o stav vaší vody.“

Co potřebujete?

U studny do hloubky třiceti metrů je možné ji vykopat na ohlášku obce a geofondu „ A může se prakticky začít vrtat ihned.“ Pokud se ale jedná o studnu hlubší než 30 metrů, je nutné mít souhlas Báňského úřadu. „Zde to může trvat klidně 2 až 3 měsíce,“ upřesňuje Jiří Hobza.

Spustit audio