Studenti z Helenína hrají divadlo o vypálení jihlavské synagogy. Našli i pamětníka

Jihlava si letos připomíná osmdesát let od vypálení synagogy. Stávala v prostoru dnešního parku Gustava Mahlera v Benešově ulici.

Jihlavský badatel Zdeněk Geist spolu se studenty Střední uměleckoprůmyslové školy v Heleníně na toto téma připravil představení, které přibližuje i soužití Čechů, Němců a Židů v Jihlavě před druhou světovou válkou.

Jihlavská synagoga po požáru, 1939
Jihlavská synagoga po požáru, 1939

Zdeněk Geist se studenty spolupracoval už na jednom projektu. „Hráli jsme divadlo na téma První republiky,“ říká jedna ze studentek. „Jsme vesměs stejná parta i teď, vydrželo nám to,“ dodává s úsměvem, i když tentokrát jde o téma velmi náročné. Studenti se ale shodují, že díky divadlu tuto část jihlavské historie mnohem lépe chápou. „Vidíme to úplně z jiného pohledu, můžeme se vžít do těch lidí, co si to zažili,“ říká studentka.

Peteru Langovi bylo v roce 1939 čtrnáct let. Na Jihlavu vzpomíná hezky

„Ta hra se zabývá nejen okamžikem vypálení synagogy. Snažíme se i postihnout dobu poloviny třicátých let, která tomu předcházela,“ říká Zdeněk Geist. Na jevišti tak nahlížíme do židovské domácnosti, do debat o politice a možné budoucnosti. Během představení jsou na pozadí promítána dobová videa, fotografie, ale i vyprávění přímého pamětníka. „Manželé Havránkovi mi zprostředkovali kontakt s Peterem Langem, kterému bylo v prosinci 1939 čtrnáct let. Nyní žije v Izraeli,“ vysvětluje Zdeněk Geist. Pamětník mluví čistou češtinou, a na život v Jihlavě si zachoval hezké vzpomínky.

Divadelní představení doprovází výstava dobových fotografií, které zapůjčil Státní okresní archiv v Jihlavě.

Spustit audio