Studenti a senioři zaplatí za autobusovou a vlakovou jízdenku dvojnásobek. Mění se systém slev

2. duben 2022 06:15

Studenti a senioři platí nově za cestu vlakem a autobusem víc. Místo čtvrtinového jízdného teď musí platit polovinu plné ceny. 

Pětasedmdesáti procentní slevu na jízdném ve vlacích i autobusech pro studenty a seniory provázela v uplynulých letech vlna kritiky. Bylo to především ze strany někdejší vládní opozice. 

Změna nastala na začátku dubna a také na Vysočině si v pátek ráno museli žáci při cestě do školy připravit víc peněz. 

Příklad: Batelov - Pelhřimov

„Dnes už jsem platil víc. Normálně to bylo 8 korun, teď jsem platil 16 korun.“ Studenta Karla jsme potkali na nádraží v Pelhřimově, kam přijíždí z Batelova. I on musí počítat s tím, že za jízdenky utratí o něco víc.

„Kamarád to dneska počítal a ročně by to mělo vyjít nějak 12 tisíc korun,“ dodal Karel. Studentská a seniorská sleva byla do této chvíle 75 procent z obvyklé ceny. Od 1. dubna to je 50 procent ze stejné částky. V praxi to bude znamenat, že senioři a studenti budou platit dvojnásobek než na co byli zvyklí.

Nádraží Kamenice nad Lipou

Slevy se netýkají jen vlaků, ale také autobusů. Na nádraží v Kamenici nad Lipou právě nastupují lidé do autobusu do Jindřichova Hradce. Do školy s ním odjíždí také studentka Zuzana. „My jezdíme na občanky nebo studentské karty. Co s tím naděláme? Měli bychom platit 12 korun.“

„Co mi řekne, to mu dám,“ řekla s klidem starší oslovená dáma. 

První den nových cenových tarifů prý neprovázely žádné výraznější zmatky. Českému rozhlasu to potvrdil Jan Holub, mluvčí dopravní společnosti ARRIVA. „V autobusech, vlacích i na pokladnách jsme upravovali odbavovací systémy, nahráli jsme tam nové výše slev. Vše proběhlo bez zásadních problémům.“

Díky menším slevám na jízdném chce stát ušetřit ročně až 1,8 miliardy korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související