Krize zasáhla i silničáře. Mají problémy s asfaltem, železo je téměř o 100 procent dražší

1. duben 2022 10:20

Astronomické ceny, asfaltu, štěrku i železa, dodavatelé bez zaměstnanců. Krize způsobená válkou na Ukrajině dolehla i na silničáře z Vysočiny. 

Na některé zakázky nemají peníze, na jiné materiál a do tendrů se jim hlásí jen minimum firem. 

Ceny materiálů

Energeticiká krize a válka na Ukrajině vyšroubovaly ceny stavebního materiálu do dříve těžko představitelných výšek. To se ale netýká jen obyčejných cihel nebo betonu. Například silničáři z Vysočiny teď zjišťují, že si nemohou dovolit platit za asfalt ceny požadované dodavateli. 

Silniční stavby se letos nerozebíhají tak, jak by si na na Krajské správě a údržbě (SÚS) přáli. „Začínáme proces tendrování a přichází první nabídky. Někde se nám nepodaří získat ani jednu nabídku,“ řekl ředitel SÚS Radovan Necid. 

Válečná krize

Za všechno prý může válečná krize a s ním spojený strmý růst cen a nedostatek některého materiálu. „Když neseženete asfalt, nemůžete pokládat. Železo šlo o 90 procent nahoru. Nedaří se nám zasmluvnit emulze, dodavatel neví, jaké budou ceny.“

Pro mnohé s dodavatelů pracovali na silnicích dělníci z Ukrajiny. Někteří teď odešli domů bojovat. „Dodavatelé avizují, že nebudou mít zaměstnance a nebo budou mít drahé vstupy.“

SÚS spolu s krajem mají letos na modernizace silnic 1,3 miliardy korun. To je stejná částka jako loni. Letos ale všechno nasvědčuje tomu, že se udělá méně práce. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související