Strom, který rodí nejvíc druhů ovoce

Možná jste už při našem nahlížení do České databanky rekordů Agentury Dobrý den zaslechli něco o tom, že v zahradě Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově roste strom, který je tak zručně naroubován, že dokáže zplodit 5 druhů ovoce. To je rekord, ale český! Ve světě existuje ještě jiný příběh.

Profesor umění na americké univerzitě Syracuse Sam Van Aken zareagoval na rozhodnutí newyorské zemědělské experimentální stanice, zbavit se svých sadů s peckovinami tím, že si řekl o jejich semínka i odnože všech těch mnoha odrůd ovoce, které se zde pěstovaly. No a pak pomocí roubování vytvořil nebývalou věc - strom rodící 40 druhů ovoce.

Zdůraznit je třeba, že tahle sadařská kuriozita byla vytvořena nikoliv zahradníkem či sadařem, ale umělcem. Navíc toto umělecké dílo i umožnilo zachránit dědictví mnoha generací sadařů a pěstitelů.

„To, co ve skutečnosti děláte, je, že zraníte strom. A pak se ho snažíte přesvědčit, že ona cizí část, kterou jste mu vložili do rány, je jeho vlastní,“ prohlásil Van Aken.

Jenže jeho práce byla mnohem komplikovanější. On musel tento postup na každém stromě zopakovat mnohokrát. Na původní podnož narouboval na začátku čtyři až pět nových druhů a pak dva tři roky počkal, až původní strom nové části přijme.
Jakmile začaly na jaře kvést a vyrašily na nich nové větvičky, mohl pokračovat dál. Tímto způsobem se mu na stromcích nakonec podařilo po 9 letech naroubovat kýžené čtyři desítky druhů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.