Střešní boxy jsou nejvíc namáhané vpředu a vzadu

4. listopad 2016
Dobré odpoledne

Přepravovat lyže uvnitř auta je nejen nepohodlné, ale taky nebezpečné. Lepší bude, dát si je nad hlavu. S výběrem střešních nosičů přišel poradit Zdeněk Baloun. Je několik typů nosičů. Nejčastější je klasický otevřený nosič, který montujeme přímo na příčníky, dále existují magnetické nosiče, které upevňujeme přímo na střechu a příčníky nepotřebujeme.

Využít můžeme i nosič na tažné zařízení, který v létě používáme k přepravě kol a na zimní období z něj pomocí adaptéru můžeme udělat nosič na lyže. Vybavení na hory můžete taky přepravovat ve střešním boxu.

U rakve si pečlivě zkontrolujte materiál

Střešní box vybírejte podle toho, kolik v něm plánujete vozit lyží. „Hlavně bych dal pozor na materiál a kvalitu plastu, jaká je jeho tuhost, pevnost. Dále na kvalitu zámku a systému zamykání a na nosnost. Pohybují se kolem 50kg, ale jsou i kvalitnější, které mají nosnost až 70 nebo 80kg,“ popisuje host. Kvalitu použitého materiálu můžete částečně ověřit hmatem. Plast by určitě neměl být křehký.

Střešní box je nejvíce namáhaný vpředu a vzadu

„Je to hlavně u delších rakví, které jsou například delší než 2m. Je důležité správně umístit příčníky. Doporučuje se vzdálenost mezi nimi zhruba 80cm. A ty nejtěžší věci dávat přímo nad ty příčníky nebo doprostřed rakve. Naopak ty lehčí věci dát dopředu nebo dozadu, kde je námaha největší,“ radí Baloun.

Magnetické nosiče jsou jen na dva až tři páry lyží

„Funguje to, ale musíme dbát doporučení výrobce,“ říká host. Platí, že plocha na střeše, kam nosiče umístíme, musí být zcela čistá. To platí i při námraze nebo vlhkosti. Jakmile je nosič připevněný, nečistoty ani mráz mu nevadí. Při průjezdu nerovným terénem musíme zpomalit. Taky bychom neměli prudce brzdit nebo zrychlovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.