Středomořské karbanátky se šťouchanými brambory a tzatziki ochutnal Miloslav Mejzlík

Martin Macháček ze středomořské restaurace MEZE v Praze-Karlíně nás tentokrát naučil středomořské karbanátky a pravé řecké tzatziki. Na ochutnání jídla jsme navíc pozvali dobrého herce a šikovného kuchaře Miloslava Mejzlíka.


Karbanátky

250 g vepřové plece, 250 g hovězího předního, 50 g plocholisté petržele, 100 g cibule, Jeden žloutek, sůl, pepř, strouhanka, vejce, mléko a slunečnicový olej na smažení

Postup:

Maso umeleme najemno. Cibuli osmažíme do sklovata. Umleté maso smícháme s osmaženou cibulí (zchladlou na pokojovou teplotu) a se žloutkem. Přidáme jen žloutek oddělený od bílku, protože bílek by zapříčinil, že by maso ztvrdlo. Potom ochutíme solí, pepřem a jemně nasekanou plocholistou petrželí.

Vytváříme karbanátkový základ

Z masa vytvarujeme čtyři karbanátky (tloušťka min 2 cm). Ty nejdříve ponoříme do rozšlehaného vajíčka se solí a poté obalíme ve strouhance. Pozor! Mouku na obalování nepoužíváme!

Osmažíme na rozpáleném slunečnicovém oleji z obou stran, aby se strouhanka lehce zatáhla, a následně dopečeme v troubě asi 15 minut při 150 °C. Jestli máme karbanátky hotové, zjistíme jemným vpichem vidličkou. Pokud vyteče šťáva, je hotovo. Pokud krev, pečeme dál.


Šťouchané brambory

1/2 kg brambor, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, 50 g čerstvého fenyklu

Vše se vaří...

Postup:

Oloupané brambory uvaříme v celku do měkka v dostatečně osolené vodě (asi 30 minut). Mezitím si připravíme očištěný fenykl, který nakrájíme na jemné proužky, osolíme a zpěníme na zahřátém másle. Uvařené brambory ocedíme, rozšťoucháme a zalijeme smetanou. Nakonec přidáme fenykl a dosolíme dle chuti.


Tzatziki:

400 g salátové okurky, 300 g řeckého jogurtu, 30 ml olivového oleje, 1/4 stroužku česneku, bílý pepř a sůl

Tzatziki v míse

Postup:

Oloupanou okurku zbavíme jádřinců, nastrouháme podle chuti najemno nebo nahrubo a vyždímáme z ní přebytečnou vodu. Konzistence pravých tzatziků má být hustá, nikoli řídká. Navíc voda z okurek nadýmá. Smícháme s řeckým jogurtem ochuceným solí, bílým pepřem, nastrouhaným kouskem česneku. Česnek má chuť jen doplnit, neměl by být příliš výrazný a přehlušit chuť okurky. Nakonec přidáme pár kapek olivového oleje. Vše promícháme a dáme do lednice vychladnout.

Poznámka: V krajových variantách receptu se používá např. kopr (Řecko) nebo sušená máta (Kypr).


Martin Macháček

Kuchařem se vyučil v Jeseníku, zkušenosti sbíral i od francouzského šéfkuchaře, vypravil se na zkušenou i do Řecka nebo Španělska. Vaří rád, nepoužívá dochucovadla, nikdy by nepoužil fritézu a ctí tradiční recepty. Rád se obléká do rondonu a tvrdí, že se pro něj špatně šije, protože je hubený. Jí téměř všechno. Nejedl snad jen olomoucké tvarůžky. Martin v kuchyni není sám. Ostatně jak sám zdůrazňuje, jídlo je výsledkem harmonické spolupráce celého týmu kuchařů MEZE Restaurant.

Martin Macháček u plotny

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.