Ve Velkém Pařezitém rybníku se voda nekazí. Může za to rašelina

23. červenec 2018

Osmnáct hektarů a čtyři sta tisíc krychlových metrů vody - tak velký je Velký Pařezitý rybník, který se rozkládá při úpatí nejvyšší hory Vysočiny, Javořice, nedaleko obce Řásná.

A to není všechno, co je na rybníku zajímavého. Vede kolem něj i naučná stezka, na které se vše dozvíte.

První tabule naučné stezky kolem Velkého Pařezitého rybníka stojí nedaleko břehu, a jsou na ní informace o rozměrech a historii rybníka. Byl založený už v polovině šestnáctého století pro chov ryb a jako zdroj vody pro město Telč. Svou vývěsku má na začátku naučné stezky i krajská hygienická stanice, která tam pravidelně kontroluje kvalitu vody.

Velký Pařezitý rybník, Řásná
Velký Pařezitý rybník, Řásná

Voda v rybníku má rezavou barvu a je kyselejší. Podle místních léčí vyrážky

„Když ten rybník vidíte vypuštěný, tak z bláta ční spousta pařezů,“ vysvětluje důvod pojmenování rybníka starosta nedaleké Řásné Miroslav Tomíšek. Na pařezech se ve vodě dokonce začaly tvořit krystaly velmi vzácného minerálu fichtelit. Může za to i přilehlé rašeliniště, které nejen zbarvuje vodu do hněda, ale okyseluje ji. Z toho důvodu je také voda po celou koupací sezónu nezávadná. Dokonce prý podle místních léčí vyrážky a ekzémy. „Jeden známý jezdil s dcerou k moři, a když si tady koupili chatu, tak zjistil, že se stačí koupat v Pařezáku, a dcera je fit,“ říká starosta.     

Cesta přes rašeliniště je pevná a bezpečná. Nikdo se tu ještě neutopil

Naučná stezka je dlouhá asi čtyři kilometry a stojí na ní pět zastavení. „Na každé tabuli je něco z přírody kolem Velkého Pařezitého rybníka. Co tu létá, plave a leze po zemi a je tu největší rašeliniště na Vysočině,“ říká Miroslav Tomíšek. Rašeliniště je šest metrů hluboké. Svého krále Šumavy tu prý ale naštěstí nemají. Nikdo se tu ještě neutopil. Stezka, která tudy vede, je pevná a bezpečná.

Rybník obhospodařují ochránci přírody, a je v něm zakázaný rybolov. „Mají tu jen běžné druhy, které sem patří domovsky,“ vysvětluje starosta Řásné. Nedaleko jsou ale jiné rybníky, kde je rybaření možné, například rybník Plodový.

Spustit audio