Srnku může zabít i konzumace čerstvého rohlíku

13. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Zvířátka mají v zimě málo potravy, a tak se jim občas snažíme přilepšit. Jakou potravu dát do ptačích budek nebo při procházce v lese, aby se zvěři spíš nepřitížilo, přišel do poradny Regionu říct Martin Maláč z jihlavské ZOO. Nejčastěji na krmítka létají sýkorky nebo hmyzožravé druhy.

„Můžou tam být různá olejnatá semena. Například slunečnice. Pro zrnožravé ptáky to mohou být různé obilniny, pšenice, ječmen, žito a podobně,“ říká Martin Maláč. Olejnatá semena jsou v zimě pro ptáky ideálním zdrojem energie.

Zbytky z kuchyně do krmítek nepatří

Častým nešvarem je vzít zbytky přepáleného oleje nebo omastku, smíchat s mákem nebo se zrním a vyrobit z toho kouli a dát ven ptákům jako krmení. Přepálený tuk ani přesolená potrava ptákům podobně jako lidem vůbec nesvědčí. Ale nevadí, když někam zavěsíte kousek špeku a ptáci si z něj vyzobají sem tam kousek masa.

Vysoké zvěři přilepšíte kaštany

Do lesa s sebou vezměte například kaštany, ať už plodu jírovce maďalu nebo jedlé. Stejně tak s sebou můžete vzít ovoce a zeleninu nebo rovnou seno, pokud máte. Co rozhodně srnkám a další lesní zvěři nedělá dobře, jsou opět zbytky z kuchyně. Pozor taky na čerstvé rohlíky. Ty hodně nadýmají a pro srnku může být konzumace čerstvého rohlíku dokonce smrtelná.

Rohlík pro labutě by měl být vysušený

Kachny a labutě s radostí rohlík sežerou. Důležité ale je, aby nebyl čerstvý, ale naopak vysušený podobně jako na strouhanku. Lamte ho na malé kousky a házejte do vody, aby se rozmočil. Naopak chleba může být pro ptáky nebezpečný. V žaludku jim kvasí a ve větším množství může způsobit až uhynutí zvířete. Pečivo podávané labutím nebo kachnám by taky nemělo být solené, sladké a už vůbec ne plesnivé.

Spustit audio